Herstel kapotte stuw Roermond maandag van start

De kapotte stuw in Roermond verantwoordelijk voor de lagere waterstand © L1
Rijkswaterstaat start maandag met de bouw van een tijdelijke dam bij de stuw in Roermond. Deze moet over 3 weken klaar zijn. De nooddam moet ervoor zorgen dat het waterpeil stijgt.
Onder meer resort en jachthaven Marina Oolderhuuske heeft last van de lage waterstand.

Eerst hoogwater nu te lage waterstand

Eigenaar Perry Houkes van Marina Oolderhuuske vindt de situatie wrang. "Anderhalf jaar geleden hadden we veel problemen door het hoogwater, nu is de waterstand juist veel te laag." Door de lage stand zijn sommige loopbruggen van de chalets afgebroken omdat ze niet meer op het water konden rusten. Ook liggen enkele huisjes nu op het slib. "Het gevaar is dat als het water straks stijgt dan sommige chalets niet mee naar boven komen."

Kapotte stuw is de oorzaak

Oorzaak van de lage waterstand is de stuw bij Roermond. Daar werden in januari enkele scheuren in ontdekt en dus moest worden ingegrepen zegt woordvoerder Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat. "We hebben gekozen om het bovenste gedeelte van de stuw te verwijderen om de waterdruk te verminderen. Dan is er minder risico dat de stuw kapot gaat en het water nog verder daalt."

Verkeerde keuze

Eigenaar Houkes vindt het geen goede keuze. "Ze hadden toch eerst een nooddam kunnen aanleggen, en pas daarna het bovenste gedeelte kunnen verwijderen, nu is het kwaad geschied." De opgelopen schade aan de chalets is voor de eigenaren, al geeft Houkes wel aan zijn gasten te willen helpen en er alles aan te doen om verdere schade te voorkomen.

Start herstelwerkzaamheden

"De werkzaamheden aan de breuksteendam moeten eind maart klaar zijn, al kunnen we al eerder het water vasthouden als de dam hoger wordt", zegt woordvoerder Van der Graef van Rijkswaterstaat. Als de nooddam klaar is wordt begonnen met de renovatie van de kapotte stuw. Die is naar verwachting eind oktober klaar.

Aansprakelijkheid

Houkes zegt Rijkswaterstaat aansprakelijk te willen stellen voor de schade die hij zelf leed. Zo zijn er ruiten gesprongen in zijn restaurant op het water door de lage stand. Het gaat dan om 4 ruiten van elk zo'n 1600 euro. "Als Rijkswaterstaat daarvoor - en ook voor andere schade - aansprakelijk kan worden gehouden, zullen wij die zeker vergoeden", aldus Van de Graef.