Julianakanaal bij Obbicht nog weken dicht

Het water kwam onder de damwand door. © Orange Media
Het Julianakanaal bij Obbicht blijft langer dicht na het vollopen van een bouwkuip, twee weken geleden. De verwachting was dat de stremming tot maandag zou duren, maar nu blijkt dat de komende twee weken ook geen scheepvaart mogelijk is.
Dat meldt Rijkswaterstaat.

Advies

Het besluit om de stremming te verlengen, is genomen op advies van Kennisinstituut Deltares. Op dit moment wordt uitgezocht hoe de herstelwerkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd en het eventueel mogelijk is of de scheepvaart tijdens deze werkzaamheden de bouwkuip kan passeren. Tot die tijd is er geen scheepvaart mogelijk.
Komende week verwacht Rijkswaterstaat meer duidelijkheid te kunnen geven over het verdere verloop van de werkzaamheden.

Verbreding

De afsluiting is een gevolg van een probleem bij de verbreding van het Julianakanaal om de vaarroute geschikt te maken voor grotere schepen. Tussen Obbicht en Berg werd in november een deel van het kanaal met damwanden drooggelegd om van daaruit het kanaal dieper en breder te maken. Eind februari is er water onder de damwand doorgekomen, waardoor de bouwkuip is volgelopen. Werknemers van de aannemer konden op tijd met hun materiaal de vollopende kuip verlaten.
Het gat in de damwand wordt via een nooddam afgesloten van de rest van de bouwkuip, zodat de wand kan worden hersteld. Daarna wordt de bouwkuip weer drooggelegd.

Duizenden euro's

De afsluiting van het Julianakanaal kost schippers, afhankelijk van hun lading, al snel 1000 tot 8000 euro per dag.