Dure groenten door schaarste: winkelier waarschuwt klanten

De groenten zijn een stuk duurder. © L1
Er is een tekort aan groenten, in heel Europa. En dat betekent dat je voor een tomaat, paprika of komkommer flink wat meer betaalt dan voorheen. Ook groenteman Barry Sanders uit Meijel is hiervan geschrokken. Hij waarschuwt klanten zelfs aan de kassa.
"Een paar weken geleden moest ik 5 euro vragen voor een bloemkool, aan de kassa vroeg ik aan de mensen of ze de prijs hadden gezien. Bij zo'n prijs moet je de klanten waarschuwen", zegt de groenteman.

Kou en energieprijzen

Het groentetekort heeft twee oorzaken. Enerzijds de kou van de afgelopen weken in Zuid-Europa en anderzijds de hoge energieprijzen waardoor de kassen in Nederland leegstaan. En daardoor worden de ontbrekende groentes niet aangevuld.

Opschalen

Zon Veiling in Venlo heeft opgeschaald en is met meer coöperaties gaan werken. Volgens directeur John Willems is dit noodzakelijk omdat groenten anders niet meer te betalen zijn voor mensen met een kleine beurs. "We hebben nieuwe stappen genomen en hebben nu aanbod uit Turkije en Marokko", zegt hij.

Garantieprijs

De schaarste van groenten is ook te merken aan de prijzen in de winkels. Komkommerkweker Pieter Wijnen uit Eghel denkt dat deze problemen voorkomen hadden kunnen worden als er een garantieprijs werd afgegeven. Het gevolg is volgens Wijnen dat de komkommers twee keer zo duur in winkel liggen.