Limburg Stemt: JA21

Philippe Schyns van JA21 © L1 (Jos van den Broek)
Op 15 maart gaat Limburg naar de stembus voor een nieuwe Provinciale Staten. Twintig partijen doen mee. Lijsttrekker van JA21 is Philippe Schyns uit Maastricht.
In de serie 'Limburg Stemt' komen alle partijen aan bod.

Afsplitsing

JA21 doet voor het eerst mee aan de Statenverkiezingen. De landelijke partij werd in 2020 door Joost Eerdmans en Annabel Nanninga opgericht, nadat ze eerder waren opgestapt bij Forum voor Democratie.

Referendum

Lijsttrekker Schyns in Limburg ziet de statenverkiezingen vooral als een referendum over het kabinet Rutte. Schyns: "De mensen hebben genoeg van zijn beleid. Dus daar gaan deze verkiezingen over."

Geen dwangwet

De partij is tegen de dwangwet om vluchtelingen op te vangen in gemeenten. Ook moet er harder worden opgetreden tegen criminaliteit. JA21 vindt dat er minder Natura2000 gebieden moeten zijn. Die kwetsbare natuurterreinen hebben veel last van de stikstofuitstoot. Verder moet de A2 tussen Weert en Eindhoven worden verbreed is er permanente bewoning van recreatieparken toegestaan om zo het tekort aan woningen op te vangen.

Kieskompas

Limburgers die 15 maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP).