Nog altijd veel vragen over gronddeal Californië

Afbeelding ter illustratie © iStock
Er bestaan nog altijd veel vragen over een gronddeal in buurtschap Californië. Daar kocht de baas van een grondexploitatiebedrijf verschillende stukken grond voor een 'vriendenprijs'.
Dat meldt De Limburger zaterdag.

Vriendenprijs

In november van het vorig jaar deed NRC nog een groot onderzoek naar de deal. Daaruit bleek dat directeur Lodewijk Burghout, van ontwikkelbedrijf Californië B.V., zo'n 29 hectare grond heeft gekocht voor een ogenschijnlijk vriendenprijsje. Waar 30 euro per vierkante meter een gangbare prijs is voor dergelijke grond, betaalde Burghout bij deals in 2019 en 2020 nog geen negen euro per vierkante meter.

Vraagtekens

De transactie riep vragen op bij de verschillende aangesloten gemeenten. Een van de aandeelhouders van Californië B.V. is namelijk Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Bij dat bedrijf zijn de gemeenten Venlo, Venray en Horst aan de Maas grootaandeelhouder. De krant meldt dat in 2021 toenmalig wethouder Rudy Tegels van Horst in een aandeelhoudersvergadering nog vragen stelde over mogelijke belangenverstrengeling. Die vragen werden vakkundig gepareerd door Ruud van Heugten, directeur van Ontwikkelbedrijf Greenport. "Al kan het dat bij externen de schijn ervan wel is gewekt", antwoordde Van Heugten op de vragen van Tegels.

Onderzoek

Gedeputeerde Stephan Satijn heeft een onderzoek in laten stellen naar de grondverkoop. Dit omdat zowel de provincie als de gemeenten vinden dat er te weinig uitleg is gegeven over de transactie. Het onderzoek zou na de verkiezingen moeten starten.