Plannen uitbreiding Kruisherenhotel aangepast

Kruisherenhotel in de historische binnenstad van Maastricht © Ronald van den Hoven/RTV Maastricht
De bouwplannen om het Kruisherenhotel in Maastricht uit te breiden met 50 hotelkamers, zijn aangepast. Er komt geen hoge toren met uitzicht over de binnenstad omdat omwonenden vrezen voor hun privacy.
Dat laat de gemeente Maastricht weten.

Toren

Buurtbewoners spraken tijdens een buurtbijeenkomst hun zorgen uit over de realisatie van een toren op het binnenterrein van het aangrenzende Victor de Stuersgebouw. De toren zou acht verdiepingen krijgen, en zo'n 26 meter hoog worden.

Samenvoegen

Het monumentale pand dat bekend staat als 'Sociëteit de Stuers' en pal naast het hotel ligt, wordt in de toekomst verbouwd en samengevoegd met het bestaande vijfsterrenhotel. De Oostwegel Collection, eigenaar van het hotel, wilde sinds de bekendmaking in 2021 de buurt actief betrekken bij de plannen in een zogenoemd 'participatie proces'. "Dit betekent echter niet dat iedere bewoner zich volledig kan vinden in de aangepaste plannen. Bij omwonenden blijven zorgen bestaan over de maat en schaal van de bebouwing. En over de verkeersaantrekkende werking," laat de gemeente weten.

Lagere gebouwen

De voorkeur gaat nu uit naar een complex van lagere gebouwen "met afwisselende goot- en nokhoogtes en steile dakvlakken". Deze zouden qua grootte beter aansluiten bij de bestaande gebouwen in de directe omgeving van de historische binnenstad. Ook zou er meer afstand tussen de uitbreiding en de aangrenzende gebouwen worden gelaten.

Bestemmingsplan

In het De Stuers-gebouw zouden naast hotelkamers, ook een restaurant, een grotere ruimte voor bijeenkomsten of exposities en een fitnesscentrum komen. Deze functies zijn ook "niet direct" toegestaan volgens het bestemmingsplan. De situering van bepaalde faciliteiten en functies in het nieuwe gebouw werden daarom ook gewijzigd. De gemeenteraad moet het nieuwe plan nog goedkeuren.
Het hoofdkantoor van Oostwegel zou met de realisering van de uitbreiding ook naar de nieuwe locatie verhuizen.