Bisschop heeft tweede tumor: behandeling gestopt

Bisschop Harrie Smeets in 2021 in Lourdes © Bisdom Roermond
Bij bisschop Harrie Smeets van Roermond is een tweede tumor ontdekt. Zijn behandeling is in overleg met de artsen stopgezet
Smeets onderging de afgelopen anderhalf jaar chemokuren waarmee een hersentumor werd behandeld.

Niet zonder risico's

De groei van de eerste tumor kon geruime tijd geremd worden, maar nu heeft zich een tweede, kleinere tumor ontwikkeld. Deze bleek ondanks een aantal bestralingen niet meer zonder risico’s behandelbaar. In overleg met de artsen is in januari besloten om de resterende twee chemokuren te schrappen.

Motoriek trager

De hersentumor werd in juni 2021 ontdekt bij de bisschop. Smeets werd hiervoor in het ziekenhuis in Maastricht behandeld. De huisarts heeft inmiddels de zorg overgenomen, omdat er geen behandelmogelijkheden meer zijn. "De bisschop merkt dat zijn verstand nog helder is", laat het bisdom weten. "Maar hij ervaart wel dat zijn motoriek trager is geworden en dat hierin geen verbetering meer valt te verwachten." Vooralsnog zal de bisschop in de mate van het mogelijke zijn taken voortzetten.

Dankbaar voor steun

"Mgr. Smeets is dankbaar voor het gebed en de vele andere blijken van steun die hij sinds het begin van zijn ziekte heeft mogen ontvangen", meldt het bisdom. "Hij roept iedereen op om in hun gebeden ook alle andere zieken te blijven gedenken."