Verdachten juwelenroof TEFAF in vizier politie

De vijf verdachten van de TEFAF-overval © Politie
De politie heeft meerdere verdachten van de juwelenroof op de TEFAF in het MECC in Maastricht vorig jaar in het vizier.
Het gaat om een groep criminelen die in de Balkan verblijft, bevestigt de politie Limburg.

Sieraden

Inmiddels is één van de sieraden teruggevonden. Uit onderzoek is gebleken dat het gestolen is op de TEFAF. "Het gaat niet om de (bekende) grote gele diamant”, vertelt de onderzoeksleider. Hoe de recherche het sieraad kreeg, wil de politie niet vrijgeven.

Pink Panther-bende

Het zou volgens de Telegraaf gaan om leden van de befaamde en gevreesde Pink Panther-bende, die verantwoordelijk is voor tientallen grote roven in Europa in de afgelopen jaren met miljoenen euro’s als buit. De leden komen uit landen in de Balkan.

Samenwerking

De politie werkte de afgelopen maanden met een team van 20 rechercheurs aan de zaak. Er werd hierbij samengewerkt met Interpol, Europol en andere landen in de wereld. Ook met opsporingsdiensten van de Balkanlanden was er nauw contact. Er werden tevens tips onderzocht die binnenkwamen via Opsporing Verzocht. "Het gedetailleerd uitzoeken van deze informatie leverde vaak weer nieuwe aanknopingspunten op", laat de onderzoeksleider weten. "Dat heeft veel tijd gekost, maar alle informatie samen geeft nu als resultaat dat het onderzoek zich nu richt op een specifieke groep verdachten uit de Balkan. Dat is voor ons een belangrijk aanknopingspunt."

Zwaar bewapende mannen

Op 28 juni vorig jaar werd een een stand van Juwelenhuis Symbolic & Chase, op de kunstbeurs TEFAF op klaarlichte dag overvallen door vier zwaar bewapende mannen. Met hamers sloegen ze vitrines in en vertrokken korte tijd later op elektrische stepjes. Er werd een peperdure collier buitgemaakt, met een geschatte waarde van vele miljoenen.
Door het onderzoeksbureau van de verzekeringsmaatschappij werd al eerder een beloning van 500.000 euro uitgeloofd.