Politie grijpt in: verwaarloosde stier uit lijden verlost

De stier zou door rugtrauma en te lange hoeven ongemakkelijk staan en pijn lijden © Karin Soeters
De verwaarloosde stier die in een weiland in Eijsden stond, is donderdagmiddag geëuthanaseerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.
"De dierenpolitie is uiteindelijk overgegaan tot in beslagname van de stier. Het beest is in het bijzijn van de politie ingeslapen", vertelt Karin Soeters, die donderdag een filmpje van het dier postte om aandacht te vragen voor het lijden van de stier.

'Nog een nachtje wachten'

Volgens Soeters wilde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog een nachtje wachten met het euthanaseren. Soeters, reageerde daarop geschokt. "Nog een nacht. Dat kan toch niet. Daar kon ik niet mee leven en gelukkig de dierenpolitie niet. Gelukkig heeft de dierenpolitie daarop actie ondernomen."

Lijden

Het dier zou er volgens de omwonenden al geruime tijd staan. "Na al dat lijden heeft de boer voor het euthanaseren zelfs nog het dier naar de stal geleid. Hoe dat is gegaan, daar wil ik niet eens over nadenken, aangezien de stier amper kon lopen."

Verwaarlozing

De zogenoemde dikbilstier stond in een weiland in Eijsden en zorgde donderdag voor ophef in de buurt. Soeters maakte een video en postte deze op Twitter. Daarop was te zien hoe de vermagerde stier met te lange hoeven en vermoedelijk gebroken rugwervels of heup, niet meer kon lopen en ongemakkelijk probeerde rechtop te blijven staan. Omwonenden noemden het een geval van ernstige dierenverwaarlozing.

Boer ontkent verwaarlozing

De veehouder Rompelberg, van melkbedrijf Du Lait, heeft het dier in bezit. In een reactie aan L1 laat hij weten dat hij de commotie overdreven vindt. Ook ontkent hij dat de stier is verwaarloosd. "Hij kreeg elke dag eten en drinken, maar fysiek ging het met het beest de laatste maanden steeds minder omdat hij iets aan de heupen had, daarom liep hij ook krom." De boer geeft wel toe dat hij het beest iets eerder van het veld had moeten halen.