Minder sterfgevallen in februari in Limburg

Kaarsen ter nagedachtenis. © iStock
In de laatste week van februari stierven er in Limburg minder mensen dan verwacht in vergelijking met de periode kort daarvoor. Een opvallende daling, omdat tot januari ongeveer, nog sprake was van meer sterfgevallen.
In februari overleden 1123 Limburgers, zo'n 8 minder dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Geen oversterfte

In de andere weken waren de cijfers in Limburg iets hoger. Toch spreekt het CBS niet meer van oversterfte in februari op basis van voorlopige cijfers.

Nederland

In heel Nederland gingen er ongeveer 14.000 mensen dood, zo'n 100 meer dan normaal. In de eerste week van de maand lag het aantal mensen dat overleed net boven de verwachting.

Daling zet door

De sterfte was in Nederland langere tijd zo hoog dat het CBS sprak van oversterfte. Vorig jaar was dat enkel in het begin van het jaar, één week in mei en één week in september niet het geval. In de laatste twee weken van januari van dit jaar daalde het aantal sterfgevallen dusdanig dat er geen oversterfte meer was. Die ontwikkeling zet in februari dus door.

'Niet opvallend'

CBS-onderzoeker Ruben van Gaalen noemt de lagere sterftecijfers van dit moment "niet opvallend". In februari was er in vergelijking met afgelopen najaar relatief weinig corona in Nederland en ook het aantal griepgevallen bleef laag. Bovendien is het vaker zo dat na een periode van hogere sterfte meerdere weken volgen waarin er niet veel meer mensen overlijden dan verwacht, zegt Van Gaalen.

Coronagolven

Afgelopen jaar was volgens hem "uitzonderlijk" als het gaat om de vele maanden met oversterfte. Een deel valt te wijten aan de coronagolven, maar een precieze verklaring voor de vele overlijdens is er nog niet. Wel zijn er verschillende hypotheses. Zo vertelde Van Gaalen eerder al over de indirecte effecten van de vele coronabesmettingen. Zo kunnen mensen die eerder corona doormaakten en herstelden, wel langere tijd verzwakt blijven en daardoor later alsnog overlijden aan iets anders.
Het CBS ontvangt wel informatie over de doodsoorzaken van de mensen die in 2022 overleden, maar die volgt altijd met enige vertraging. Tot dusver zijn voor alle overledenen uit 2022 tot en met oktober de doodsoorzaken bekend.

Per kwartaal

Het statistiekbureau meldde donderdag dat het vanaf april nieuwsberichten over de sterftecijfers eens per kwartaal publiceert, in plaats van eens per maand. Dat heeft te maken met het relatief lage aantal coronabesmettingen. Het Outbreak Management Team liet vorige week weten dat volgens het expertteam het virus in de zogenoemde 'endemische fase' is beland, wat wil zeggen dat het bij het dagelijks leven hoort. "Nu de covid-19-epidemie in de endemische fase is beland, geeft een beschrijving over een langere periode een beter beeld van de sterfteontwikkeling", zegt het CBS. De cijfers zullen nog wel wekelijks online verschijnen.