Ernstig verwaarloosde honden weggehaald bij fokker

21 honden waren zo ernstig verwaarloosde dat ze elders zijn ondergebracht. © Landelijke Inspectie Dierenbescherming
De Dierenbescherming heeft bij een fokker in Deurne 21 ernstig verwaarloosde honden meegenomen zodat ze ergens anders verzorgd kunnen worden. Deze fokker was tot het najaar van 2022 nog actief in Stein. Daar hield hij zijn honden in een kelder in een woonwijk.
Bij de controle in Deurne afgelopen vrijdag vonden inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) honderd honden in een paardenstal en op een zolder.

Geheime locatie

De 21 ernstig verwaarloosde honden, voornamelijk Chowchows, zijn naar een geheime opvanglocatie gebracht. De dieren hadden verwaarloosde gebitten, luchtweg-, darm- en schurftmijtinfecties en een vervilte vacht. Een aantal honden had verwondingen en abcessen door onderlinge gevechten. Ook bleek een moederhond een slecht behandelde baarmoederontsteking.
Op de opvanglocatie worden de dieren op kosten van de fokker behandeld en verzorgd. Er zitten nog zo'n 80 dieren in Deurne. Ook hun gezondheid, verzorging en huisvesting is volgens de LID ondermaats. De eigenaar moet daarom zo snel mogelijk zorgen voor deugdelijke huisvesting en goede verzorging voor alle dieren.

Eerder in Stein

De fokker is een bekende van de Dierenbescherming en de politie. Hij heeft eerdere broodfokkerijen in onder meer Stein gehad. Daar hield hij volgens woordvoerder Jelko de Ruijter van de LID zijn honden in een kelder in een woonwijk. "Bij de controles constateerden we dat de honden soms zonder water en voedsel zaten." Ook bleek de man geen duidelijke administratie voor de dieren te hebben, zoals kloppende paspoorten en entingsbewijzen. Hij beschikte bovendien zelf niet over de juiste papieren voor vakbekwaamheid.

Verkeerde locatie

"Vanwege het grote aantal dieren dat er zat, constateerden we dat hij bedrijfsmatig bezig was. Maar hij beschikte niet over juiste papieren voor vakbekwaamheid", laat De Ruijter weten. De politie en LID traden daarom tegen de fokker op. Uiteindelijk moest hij Stein verlaten, omdat de gemeente werk maakte van de locatie waar de fokker zat. Het bedrijf paste namelijk niet in het bestemmingsplan van de woonwijk waarin hij zat. De broodfokker is daarom in het najaar van 2022 uit Stein vertrokken, weet De Ruijter.