Politie: 'Juist gehandeld bij illegaal studentenfeest'

De politie ontdekte in de Zakstraat een studentenfeest waar veel te veel mensen waren © AutonoMa instagram
De politie heeft juist gehandeld bij de beëindiging van een illegaal studentenfeest op 12 februari in Maastricht. Het geweld dat agenten toepasten, zodat studenten het feest verlieten en de openbare orde niet verstoorden, was 'rechtmatig en proportioneel'.
Dat blijkt uit een intern onderzoek van de politie naar de zaak, schrijft universiteitsblad De Observant. De politie blijft daarmee achter haar eerdere verklaring staan, dat het hardhandige optreden geoorloofd was gezien de omstandigheden.

Geweld en agressie

De aanwezige studenten spraken van 'ongerechtvaardigd geweld en agressie' toen agenten studenten wegduwden en een knuppel gebruikten om de dreiging van de studenten en de situatie op straat onder controle te krijgen. Studenten dreigden na afloop met aangiften, maar de politie heeft tot nu toe alleen een vijftal klachten binnengekregen, die nog worden bekeken.
Een dag na het incident werden er foto's en filmpjes van het optreden van de agenten op Instagram gedeeld.

Feest

Op het feest waren meer dan 100 mensen aanwezig in een kleine kelder aan de Zakstraat, waardoor er volgens de politie een onveilige situatie ontstond door het ontbreken van nooduitgangen. Een grote groep studenten wilde het huis niet verlaten en ging op de Brusselsestraat in discussie met de agenten. Omdat de situatie steeds dreigender werd, gebruikte de politie zogenoemde 'extra kracht' om studenten weg te duwen en te verplaatsen. "Op enig moment werden de studenten steeds agressiever in hun gedrag en bleven ze in de richting van de collega’s lopen en wilden ze niet vertrekken. Daarop is door de collega’s uiteindelijk een charge uitgevoerd om de groep uit elkaar te halen", zo verklaarde een woordvoerder.
Een 19-jarige studente werd aangehouden.