Ziekenhuizen staken 24 uur voor betere cao

Alleen spoedeisende hulp gaat door tijdens de staking © Fer Traugott
Vier ziekenhuizen in Limburg gaan 24 uur lang staken voor een betere cao. De staking vindt plaats op donderdag 16 maart.
Zuyderland, VieCuri, het Sint Jans Gasthuis en het Laurentius Ziekenhuis doen mee aan de staking, die om 8:00 uur zal beginnen. Het Maastricht UMC+ doet niet mee aan de staking, omdat het universitair ziekenhuis onder een andere cao valt.

Zondagsdiensten

Bij de staking, waar in totaal 64 locaties door het hele land aan meedoen, wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is. Dat betekent dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat. Het aantal afdelingen dat meedoet aan de actie verschilt per ziekenhuis, zegt vakbond FNV Bondgenoten.
De staking was eerder al aangekondigd, maar de datum was nog niet bekend. Op de dag van de staking zijn er "diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis", meldt de FNV. "Ook zijn er diverse toespraken van aanwezige vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers."

Beter cao-voorstel

De medewerkers eisen een beter cao-voorstel van de ziekenhuizen. De vakbonden hebben een loonsverhoging van 10 procent dit jaar plus 100 euro voorgesteld. Ook willen de bonden dat werknemers die met het ov naar hun werk gaan hun volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de vergoeding voor gereden kilometers omhoog gaat. Verder willen de bonden betere afspraken over werktijden en roosters.
Onderhandelaar namens werknemersorganisatie FBZ Rob Koster zegt dat medewerkers "willen dat er een goede cao komt voor alle zorgprofessionals. Het is de hoogste tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de werkdruk."
De cao geldt voor ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.