Doorzeefde ambulance uit Oekraïne 'siert' markt Maastricht

Deze ambulance is vernield door een raketinslag in de buurt van Charkov in Oekraïne. © L1 (Peter Beeker)
Niemand is veilig voor oorlogsgeweld. Een kapotgeschoten ambulance uit Oekraïne laat dat zien. De markt in Maastricht is gekozen om een statement te maken dat ook burgers en hulpverleners omkomen in de bloedige strijd.
'Tour de Ambulance' is de cynische titel van de tocht die de gesneuvelde ziekenwagen maakt door Nederland. Via Amsterdam en Eindhoven is de ambulance met een oplegger naar Maastricht gebracht. "De levensverwachting van een ambulance in Oekraïne verschilt van één dag tot enkele maanden", vertelt Peter Kenters van Stichting Zeilen van Vrijheid.

Total loss

De ziekenauto die dienst deed in Charkov, is een oorlogswrak geworden. Raketscherven hebben de wagen doorzeefd. Een gedeelte van het explosief is ingeladen toen de ambulance total loss op transport naar Nederland werd gezet. "Dit haalt de oorlog heel dichtbij. Je ziet beelden op tv maar dit maakt nog meer indruk", vertelt een voorbijganger.

Vreselijk

De Stichting Zeilen van Vrijheid is opgericht toen de oorlog uitbrak. Peter Kenters had een huis en werk in Oekraïne. "We bouwden jachten en boten, nu woon ik in Dordrecht en pendel regelmatig op en neer om ambulances en andere medische zorg te brengen naar Oekraïne. Ik heb daar de meest vreselijke dingen gezien die ik nooit meer zal vergeten."

Doorzeefd

De stichting koopt ziekenauto's op in Nederland en andere landen. Ook gaan er medische ondersteuningsvoertuigen en humanitaire goederen naar het oorlogsgebied. "We hebben tot nu toe zo'n 132 ambulances kunnen leveren. Dit doorzeefde exemplaar gaat nergens meer naar toe. De nieuwe die je hier ook ziet staan, gaat zo snel als mogelijk naar Oekraïne."