Verkeerde inschatting UM: 80 nieuwe studentenunits onbewoond

Stockfoto © iStock
Door een verkeerde inschatting van de Universiteit Maastricht (UM) over het aantal aankomende studenten, staan zo'n 80 gloednieuwe studentenunits in Randwyck leeg.
Dat is enigszins opmerkelijk te noemen, omdat de stad al jaren spreekt van een tekort aan (studenten)huisvesting, waarbij studenten bijvoorbeeld moeten uitwijken naar andere plekken in de regio.

Verkeerde prognose

De leegstand komt door een verkeerde prognose, vertelt Maurice Evers van Maastricht Housing. "Vorig jaar kwamen door die inschatting 600 eenheden/containerwoningen erbij omdat de UM verwachtte dat de studentenpopulatie met 6 en later 3 procent zou groeien. Toch bleek dit in de praktijk slechts één procent te zijn."

Inschrijvingen

De prognose wordt elk jaar gebaseerd op de cijfers van faculteiten, waaraan gevraagd wordt hoeveel studenten ze verwachten. Daarbij kijkt de UM naar het aantal aanmeldingen. In de loop van het jaar blijkt het aantal inschrijvingen vaak toch lager dan verwacht. "Aanmeldingen worden niet altijd inschrijvingen", zo stelt Evers. Bovendien richtte men de campus in Sittard in en kondigde de universiteit het advies af dat studenten eerst een kamer moesten zoeken, voordat ze zich inschrijven voor een opleiding. Om zo het tekort te drukken en oplichting te voorkomen.

Tijdelijk overschot

Het betreft volgens Evers een tijdelijk overschot, tot na september, wanneer een nieuwe lichting studenten het nieuwe academische jaar begint. "Dan zal dat gedeelte weer ingehaald worden en worden alle units weer ingevuld."

Extra woningen

Om de woningcrisis enigszins te drukken kwamen er dit jaar 600 woningen aan de Sorbonnelaan in Randwyck en 160 in Sittard (voormalige DSM kantoor) bij. In het voormalige postsorteercentrum aan de achterkant van het MECC, worden de 506 eenheden in september opgeleverd. "Ieder jaar zijn er ook nog kleinschalige toevoegingen: 40 zelfstandige eenheden en 40 onzelfstandige eenheden. Dat moet voldoende zijn voor de groei die we verwachten", aldus Evers.

Wooncrisis

In de provinciehoofdstad heerst al geruime tijd een tekort aan (betaalbare) huisvesting voor studenten en in het algemeen. Het probleem wordt versterkt door de verwachting dat het aantal studenten in de komende jaren alleen maar zal stijgen. De gemeente nam daarom afgelopen vier jaar het initiatief voor korte en lange termijn oplossingen, waaronder het realiseren van een aantal nieuwe woningen, het omturnen van bestaande gebouwen en een hospitaproef.

Hospitaproef

De proef met hospita’s, een samenwerking van de gemeente, UM en organisatie Hospi Housing, gaat dus ook gewoon door. "Het aantal blijkt nooit helemaal goed in te schatten, blijkt maar weer. Sommige studenten geven zelfs de voorkeur aan een hospita. Buitenlandse studenten vinden het vaak voordelig om meteen met de lokale bevolking in aanraking te komen," vertelt Evers.