Pro-Poetin consul per direct weg uit Landgraaf

Pro-Poetin consul per direct weg uit Landgraaf © iStock
Het Russisch honorair consulaat is per direct weg uit Landgraaf. Het consul werd geleid door Poetin-sympathisant Constantijn van Vloten.
De Russisch-Nederlandse kasteelheer die onderdak bood, zegt dat de vestiging ongedaan is gemaakt na bedreigingen. Dat meldt De Limburger.

Februari

De consul dook begin februari plots op in Landgraaf, nadat het consulaat bijna een jaar lang dakloos was geweest. Het moest kort na de Russische inval in Oekraïne noodgedwongen zijn deuren sluiten in de Bonbonnière in Maastricht. Aanleiding was een geruchtmakend interview in De Limburger waarin Van Vloten een aantal omstreden uitspraken deed. Zo noemde hij de oorlog een ‘vredesmissie’ met ‘bijkomende schade’ en zei hij pal achter Vladimir Poetin te staan. Rusland was in zijn ogen ‘eigenlijk dertig jaar te soft geweest’.

Nederlands-Russische kunstenaar

Op verzoek van de Russische ambassade bood de Nederlands-Russische kunstenaar Alexander Taratynov onlangs een vestigingsadres aan op Landgoed Strijthagen in Landgraaf, waar hij met zijn vrouw Katja in een kasteel resideert. Het consulaat kreeg zo onderdak in een gemeente die ook ruim honderd vluchtelingen uit Oekraïne opvangt. Taratynov informeerde de Russische ambassadeur in Den Haag over de bedreigingen. Die besloot daarop om het consulaat uit Landgraaf terug te trekken.