Bijna 9000 Limburgse jongeren willen hpv-vaccinatie

Voor mensen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 is de vaccinatie gratis. © iStock
Zo'n 8919 Limburgse jongeren tussen de 18 en 27 jaar hebben sinds januari een afspraak gemaakt bij de Limburgse GGD's voor een hpv-prik.
De vaccinatie biedt bescherming tegen het humaan papillomavirus, een virus dat kanker kan veroorzaken aan de baarmoederhals, maar ook aan de mond- en keelholte, penis, anus en vagina.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn in totaal 47.000 uitnodigingen verstuurd. Er zijn sindsdien 4269 afspraken gemaakt. Op de drie vaccinatielocaties in Maastricht, Heerlen en Geleen zijn tot en met afgelopen donderdag 3550 vaccinaties gezet. Er staan nog iets meer dan 700 afspraken gepland.

Noord-Limburg

In Noord-Limburg ontvingen 30.000 jongeren een brief om een prik te gaan halen. De GGD in Noord-Limburg heeft tot nu toe al 3071 prikken gezet op een totaal van 4650 afspraken die er zijn gemaakt.

Opkomstpercentage

De GGD in Zuid-Limburg heeft een opkomstpercentage van ruim 9 procent, in het noorden en midden van de provincie is dit 15,5 procent. "We zijn ansicht niet ontevreden of tevreden, het zit er een beetje tussenin. We hopen wel dat de komende tijd de animo nog toeneemt", laat woordvoerder Renate van Lierop van GGD Zuid-Limburg weten. "Limburg gaat min of meer gelijk op met de rest van Nederland. We doen het niet beter of slechter dan de landelijke cijfers."

Zonder afspraak

Zaterdag 4 maart is het HPV Awareness Day. Limburgse jongeren kunnen van 9:00 tot 17:30 uur in Zuid-Limburg en van 9:00 tot 16:00 uur in Noord-Limburg terecht zonder afspraak. Ook na 4 maart blijven de drie locaties in Heerlen, Geleen en Maastricht vrije inloop houden. De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongeren tussen de 18 en 27 voor eigen rekening.

Campagne

YouTuber Ties Granzier uit Linne en zanger en presentator Lex Uiting uit Venlo hebben de afgelopen dagen aandacht besteed aan het belang van de hpv-prik op social media. Het tweetal heeft een groot bereik bij de doelgroep. De GGD's hopen dat de aandacht die Granzier en Uiting geven aan de vaccinatie zorgt voor een hoge opkomst tijdens de vrije inloop.