Burgemeester Leudal stuurt jongeren kaartje om te stemmen

Het kaartje dat de gemeente Leudal stuurt naar achttienjarigen. © Gemeente Leudal
Burgemeester Désirée Schmalschläger van de gemeente Leudal heeft 380 jongeren, die voor de eerste keer mogen gaan stemmen met de Statenverkiezingen een postkaartje gestuurd.
"Voor de eerste keer stemmen is een bijzondere moment in je leven. De burgemeester wil jongeren erop wijzen dat ze gebruik kunnen maken van hun stemrecht", zo laat een woordvoerder van de gemeente Leudal weten.

Bijzonder moment

Schmalschläger doet dit om de jongeren, die net achttien zijn geworden, erop te attenderen dat ze hun stemrecht niet verloren moeten laten gaan. "Onze burgemeester doet dit bij elke verkiezing", aldus de woordvoerder.

Weg naar de stembus

Het is niet de eerste keer dat Schmalschläger jongeren een kaartje heeft gestuurd, ze deed ook al in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. "We willen het niet eenmalig doen en juist door het ook nu bij de Staten- en Waterschapverkiezingen een kaartje te sturen, is het voor veel jongeren straks makkelijker om met de landelijke- en gemeenteraadsverkiezingen de weg naar de stembus te vinden."

Wow, tof!

De gemeente Leudal heeft een speciale postcard laten ontwerpen. "Het is een beetje popartstijl. We denken dat dit jongeren meer aanspreekt dan een officiële brief. Als deze kaart op de deurmat valt, dan denken ze 'wow, tof!'."
De kaartjes zullen de komende dagen bij alle jongeren worden bezorgd. Of meer Limburgse gemeenten jongeren met een kaartje proberen te stimuleren te gaan stemmen, is niet bekend.