Ophef over 'zwaar verwaarloosde stier' in weiland Eijsden

De stier zou door rugtrauma en te lange hoeven ongemakkelijk staan en pijn lijden. © Karen Soeters
Een stier in een weiland in Eijsden zorgt voor ophef in de buurt. In een video op Twitter is te zien hoe de vermagerde stier met te lange hoeven en vermoedelijk rugletsel niet meer kan lopen en ongemakkelijk probeert rechtop te blijven staan. Omwonenden noemen het een geval van dierenverwaarlozing.
Volgens buurtbewoners staat het dier er al zeker tien dagen zo bij. "De stier kan niet meer bewegen terwijl de drinkbak 15 meter verderop staat", vertelt Karen Soeters. Zij postte een filmpje van de stier op sociale media.

Rugtrauma

Soeters won informatie in over de conditie van het beest bij Anne Hanssen, gepensioneerd dierenarts en lid van organisatie Caring Vets. Volgens de dierenarts loopt de stier al zeker drie weken rond met bijzonder ernstig rugtrauma. "Het kan zijn dat de stier is uitgegleden of dat er bijvoorbeeld een tak op z'n rug is gevallen. Denk aan een breuk van de heup of de ribben", zegt Hanssen.

'Laat dat arme beest inslapen'

Hanssen stelt dat de stier door zijn verwondingen niet meer goed kan bewegen en dat het beest sterk vermagerd is. "Het is duidelijk te zien dat het al lange tijd geen voedsel meer heeft gekregen. Je ziet de wervels zitten, in plaats van de spieren." Bovendien zou het beest veel te lange hoeven hebben, waardoor lopen of staan nog moeilijker wordt. En dan is er maar één remedie, beweert Hanssen: "Laat dat arme beest inslapen. Dit is echt ondraaglijk lijden."

Bekende boer

De politie bevestigt dat er woensdag een melding over de 'zwaar verwaarloosde stier' is binnengekomen en agenten ter plaatse zijn geweest. Toch was er "geen juridische grond om verdere stappen te zetten", zo laat een woordvoerder weten. Het dier is dus niet in beslag genomen. Daarnaast bevestigt de politie dat het niet de eerste melding is over verwaarlozing van dieren bij de betreffende veehouder.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die toezicht houdt op de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren, is momenteel de zaak aan het bekijken. Een woordvoerder laat weten dat er een bedrijfsdierenarts naar kijkt en er bestuurlijke en rechtmatige maatregelen zijn opgelegd. "De veehouder heeft in ieder geval zich aan de zorgwet onttrokken en aan het niet beschikbaar stellen van droge en schone ligplaatsen". Er is een proces verbaal opgesteld voor het onthouden van zorg.
L1 heeft meerdere pogingen ondernomen om in contact te komen met de eigenaar van het dier, maar de veehouder was niet bereikbaar voor een reactie.