Tweede stakingsdag Arriva van vijftien nieuwe stakingsdagen

Bussen in de remise van Arriva vanwege de staking in het streekvervoer, 22 februari 2023 © Track 88
Het personeel in Arriva legt donderdag het werk neer. Dit is de tweede dag van de in totaal vijftien aangekondigde stakingsdagen verspreid over zes weken.
De actie is georganiseerd door verschillende vakbonden met als doel een beter loonbod van werkgevers. Zowel buschauffeurs, machinisten en conducteurs doen mee aan deze stakingsdag.

Treinvervangend vervoer

Treinen en een groot deel van de bussen van Arriva rijden donderdag niet. In Limburg rijdt wel het treinvervangende vervoer tussen Maastricht en Heerlen, zo laat Arriva weten. Volgende week maandag, woensdag en vrijdag wordt er ook gestaakt. Bij eerdere stakingsdagen vielen meerdere bus- en treinverbindingen uit.

Loonsverhoging

De staking heeft betrekking verschillende cao's in het streekvervoer. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het CNV eist 14 procent loonsverhoging over achttien maanden. Het bod van de VWOV komt neer op een loonstijging van 11 procent.