Maastricht komt met nieuw plan voor speel- en sportplekken

Maastricht komt met nieuw plannen voor speel- en sportplekken © iStock
De gemeente Maastricht heeft een nieuw plan ontwikkeld voor de honderden speel- en sportplekken in de stad. Een eerder plan stuitte op veel weerstand, omdat daardoor veel van die plekken zouden verdwijnen. Het nieuwe plan is aanzienlijk minder ingrijpend.
In 2021 kondigde de gemeente aan dat 125 van de 200 locaties zouden moeten verdwijnen. Daarmee zou 200.000 euro worden bezuinigd. Nu is er per jaar 350.000 euro beschikbaar voor verbeteringen. Desondanks moeten volgens het gemeentebestuur nog altijd 23 speel- en sportplekken weg. Bij een deel daarvan worden de speeltoestellen verplaatst naar een andere locatie.

Kwaliteit

Vooral grotere speelplekken profiteren van het extra geld, vooral kleintjes verdwijnen. De gemeente wil meer kwaliteit dan kwantiteit.
Desondanks zal het aantal speel- en sportplekken wat toenemen, in 2026 moeten het er 207 zijn, verspreid over de stad. Met één speelplek per 75 kinderen. In een reeks wijken die omschreven worden als 'prioriteitswijken', is het streven zelfs één speelplek per 50 kinderen.