Limburg Stemt: D66

Marlou Jenneskens van D66 © L1 (Jos van den Broek)
Op 15 maart gaat Limburg naar de stembus voor een nieuwe Provinciale Staten. Twintig partijen doen mee. Lijsttrekker voor D66 is Marlou Jenneskens uit Maastricht. Ze is 31 jaar en werkt als projectleider voor het ministerie van onderwijs.
Volgens D66 is het stikstofprobleem het grootste thema bij de komende verkiezingen. In de serie 'Limburg Stemt' komen alle partijen aan bod.

Stikstof

Jenneskens: "Wat kunnen we en moeten we nu doen om ervoor te zorgen dat we over aantal jaren niet weer hetzelfde probleem hebben. Onze natuur snakt naar adem en boeren verdienen het om een eerlijk perspectief te hebben."

Teruggefloten

Jenneskens is van mening dat er nu geen makkelijke keuzes meer zijn. In 2030 moet de stikstofuitstoot daarom met 50 procent zijn teruggebracht. "Als je dat niet doet, loop je het risico dat we nog steeds geen huizen kunnen bouwen en dat we iedere keer door de rechter worden teruggefloten."

Geen Forum en PVV

Als een van de weinigen partijen heeft D66 (nu drie zetels) zich al voor de verkiezingen uitgesproken over een mogelijke coalitie na 15 maart. Een stabiele coalitie kan alleen via het midden. De partij zal dus nooit gaan samenwerken met Forum voor Democratie of de PVV. Jenneskens: "De afgelopen twee keer met de PVV en de laatste keer met Forum hebben in Limburg tot een grote chaos geleid. Bovendien zijn het partijen die artikel 1 van de Grondwet willen ondermijnen."

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP).