Limburg Stemt: ChristenUnie

Francis van der Mooren Christen Unie CU © L1 (Jos van den Broek)
Op 15 maart gaat Limburg naar de stembus voor een nieuwe Provinciale Staten. Twintig partijen doen mee. Lijsttrekker van de ChristenUnie is Francis van der Mooren uit Eys. Bij de vorige verkiezingen lukt het niet om in de staten te komen.
Het thema voor de ChristenUnie bij de komende verkiezingen is ruimte voor elkaar. In de serie 'Limburg Stemt' komen alle partijen aan bod.

Verbinding

Van der Mooren: "Bij ons zit het in de verbinding. Letterlijk de fysieke ruimte, maar ook oog hebben voor elkaar want iedereen doet mee."

Woonplicht

De partij wil dat er volop gebouwd gaat worden. Want starters kunnen niet vooruit, senioren kunnen niet doorstromen, de sociale woningbouw loopt vast en er is te weinig plek voor statushouders. Daarom pleit de partij voor een woonplicht. Dat wil zeggen dat als een koper koopt hij ook de verplichting heeft om er te gaan in plaats de woning in de verhuur te doen. Dat komt volgens de ChristenUnie de leefbaarheid van binnensteden niet ten goede.

Laatste redmiddel

Verder sluit de partij kernenergie niet uit, moeten alle sectoren inzetten op een reductie van de stikstof van 50 procent en is het verplicht uitkopen van boeren een allerlaatste redmiddel. Ook zou de provincie meer de regie kunnen nemen bij de huisvesting van arbeidsmigranten.

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp Kieskompas is hier te vinden. De stemhulp is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBP).