L1mburg Centraal: Corona is 'normaal' geworden

Afbeelding ter illustratie © iStock
Veel zorgpersoneel is uitgeschakeld door long covid en speurhonden krijgen opleiding in grotten Geulhem. Dit en ander nieuws uit Limburg in de uitzending van L1mburg Centraal van woensdag 1 maart 2023.
Met de volgende onderwerpen:

Veel zorgpersoneel arbeidsongeschikt door long covid

De groep mensen die na besmetting met corona geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken groeit nog steeds. Het UWV verklaarde vorig jaar ruim 1500 mensen geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt vanwege chronische klachten na een coronabesmetting, samengevat in de Engelse term 'long covid'. Wat opvalt is dat in die groep zorgpersoneel oververtegenwoordigd is: bijna een derde. Ambulancebroeder Roger Schleipen uit Amby raakte al vroeg besmet drie jaar geleden en hij zit nog steeds thuis.

Van een coronapandemie is geen sprake meer

Het leek lange tijd een utopie: geen grootschalige testen, geen zelftest bij luchtwegklachten en geen andere beperkingen. Corona kan vanaf nu behandeld worden als reguliere luchtweginfectie. Van een pandemie is geen sprake meer. Dat zegt het Outbreak Management Team. Christian Hoebe, arts van de GGD Zuid-Limburg, is te gast in de uitzending.

Speurhonden krijgen opleiding in grotten Geulhem

Hoe belangrijk speurhonden zijn, bleek afgelopen maand bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Een aantal van dat soort honden wordt getraind in de Geulhemergroeve in Berg en Terblijt. In de complete duisternis leren de honden te zoeken met hun neus.

VVV bereidt zich voor op derby tegen MVV

Vorig seizoen won VVV-Venlo nog de derby tegen MVV met 0-5, maar dit jaar verwacht trainer Rick Kruys een heel andere wedstrijd. Beide ploegen zijn in vorm en staan vlak bijeen op de ranglijst, op plek vijf en zes. En dus verwacht VVV een spannende derby, zeker omdat aanvoerder Sven Braken helemaal fit is.

Jos uit Grashoek is prins van Dubai

Wie dacht dat carnaval op Aswoensdag voorbij was heeft het mis. Zo'n 7.000 kilometer hier vandaan was het afgelopen weekend feest. In Dubai werd Jos Versteegen uit Grashoek uitgeroepen tot Prins Jos de Eerste van Dubai.