GGD schaalt af: 'Geen sprake meer van pandemie'

Christian Hoebe van GGD en lid van het landelijke Outbreak Management Team © L1
Corona kan vanaf nu behandeld worden als een reguliere luchtweginfectie. Van een pandemie is geen sprake meer, waardoor zowel de vaccinatie- als testlocaties van de GGD worden afgeschaald.
Dat zegt Christian Hoebe van de GGD en lid van het landelijke Outbreak Management Team (OMT) in het programma Limburg Centraal.

Ernst corona milder

Corona is volgens Hoebe nu te vergelijken met andere virussen zoals het griepvirus en verkoudheidsvirussen: "Dat heeft alles te maken met dat iedereen immuniteit heeft tegen corona en dat maakt weer dat de ernst van het virus milder is geworden. Steeds minder mensen liggen in het ziekenhuis. Daarvoor is geen aparte behandeling van corona nodig ten opzichte van andere virussen."

Immuniteit

Daarnaast zijn steeds meer mensen gevaccineerd of hebben zij het virus doorgemaakt. Al maanden lang is het aantal mensen in ziekenhuizen stabiel, op een lichte fluctuatie van coronainfecties na. "Je hebt dan wel een ziekte, maar geen ernstige infectie."

Extra vaccinatie niet nodig

De immuniteit is bovendien door de najaar-vaccinatie zo goed, dat het niet nodig is om dat op te peppen, zegt Hoebe. Een extra vaccinatie zou op dit moment niets opleveren volgens hem. Maar omdat het virus zich nog kan aanpassen, is het niet uitgesloten dat we toch weer naar een nieuwe najaarsvaccinatie toegaan.

Afschalen

De GGD is de meeste vaccinatie- en testlocaties aan het afschalen. Dat betekent niet dat niemand zich meer kan laten vaccineren. Mocht er toch een mutant komen, die ons immuunsysteem weet te omzeilen, "dan kan er zo nodig een locatie in Heerlen snel worden opgetuigd."

Mutant niet uitgesloten

Toch vindt het lid van het OMT het wel terecht dat Minister kuipers tientallen miljoenen per jaar vrijhoudt, als voorbereiding voor een eventuele nieuwe pandemie. "Het is natuurlijk niet uitgesloten dat een virus weer de kop opsteekt en tot een pandemie kan leiden. Omdat het virus zich kan muteren. Dat kan ook nog eens met een ander virus. Het is geen illusie meer."