Julianakanaal bij Obbicht langer dicht voor scheepvaart

De stremming op het Julianakanaal is in ieder geval verlengd tot en met maandag 6 maart. © Rijkswaterstaat
Het Juliankanaal bij Obbicht blijft langer dicht na het vollopen van een bouwkuip, vorige week. Het kanaal blijft zeker tot maandag 6 maart gesloten voor de scheepvaart, meldt Rijkswaterstaat.
Reden dat het kanaal langer dicht blijft, is dat Rijkswaterstaat nog niet weet onder welke voorwaarden schepen veilig de bouwkuip kunnen passeren. Om de overlast voor de scheepvaart enigszins tegemoet te komen, zal de Sint Servaasbrug in Maastricht ook langer in hoogstand blijven.

Onderzoek

Onderzoeksbureau Deltares heeft daar deze week onderzoek naar gedaan, maar kan pas vrijdag een eerste advies geven over bijvoorbeeld de maximumsnelheid waarmee binnenvaartschepen voorbij kunnen varen. Rijkswaterstaat verwacht dat dit advies nog niet genoeg is om schippers goed genoeg te kunnen informeren.

Verzakking

De bouwkuip in het kanaal werd in november aangelegd tussen Stein en Berg aan de Maas om het kanaal te verbreden. De damwand tussen die bouwplaats op de bodem van het kanaal en het kanaal zelf verzakte vorige week, waardoor de kuip volstroomde. Mensen en apparatuur werden op tijd in veiligheid gebracht, maar het werk kwam daardoor stil te liggen.

Herstel

Op dit moment wordt het gat in de damwand via een nooddam afgesloten van de rest van de bouwkuip, zodat de wand kan worden hersteld. Daarna wordt de bouwkuip weer drooggelegd.