Limburg blijft achter met afschaffen hondenbelasting

Limburgse hondeneigenaren betalen nog vaak belasting voor hun huisdier © iStock
In 21 van de 31 gemeenten krijgen Limburgse hondeneigenaren ook in 2023 weer een aanslag voor hondenbelasting. Daarmee blijft de provincie achter bij de landelijke trend, waarbij steeds meer gemeenten hondenbelasting afschaffen.
Landelijk ligt het aantal gemeenten dat hondenbelasting betaalt op 40 procent, ruim een vierde minder dan vorig jaar, terwijl dat in Limburg nog op 68 procent staat. Dat meldt althans huisdierenverzekering.nl.

Laagste bedrag

Wel betalen Limburgers naar verhouding het laagste bedrag aan hondenbelasting, met een gemiddeld bedrag van 56,45 euro. Landelijk ligt dit gemiddelde een stukje hoger, namelijk 69,72 euro. Ook liggen de twee voordeligste gemeenten van alle gemeenten die hondenbelasting betalen beide in Limburg. In Valkenburg is de eerste hond gratis en betaal je voor een tweede hond 92,40 euro, terwijl je in Nederweert voor zowel de eerste als de tweede hond 25 euro kwijt bent.

Duurste gemeentes

De hondenbelasting voor één hond is in gemeente Roermond de duurste van de provincie, met een tarief van 87 euro voor de eerste hond en 117,60 voor de tweede. Heerlen wordt duurder als je twee honden thuis rond hebt lopen: 80 euro voor een eerste hond en maar liefst 229 euro voor een tweede.

Afschaffing

Ook al betalen nog veel gemeenten in Limburg hondenbelasting, ook zijn er gemeenten die de heffing hebben afgeschaft of verminderd. Zo is in Leudal en Stein de hondenbelasting vanaf dit jaar afgeschaft. In Valkenburg aan de Geul, Brunssum en Maastricht daalde het tarief met 25 procent of meer. In Mook en Middelaar, Gennep en Vaals hebben hondeneigenaars minder geluk: hier betalen zij ruim 4 procent meer hondenbelasting dan vorig jaar.

Hondsdolheid

Het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft, daalt al jaren. In het verleden werd de hondenbelasting gebruikt om overlast van straathonden te beperken en hondsdolheid tegen te gaan. Omdat dat tegenwoordig niet meer nodig is en de belasting niet gebruikt wordt om hondenpoep terug te dringen, schaffen steeds meer gemeenten hondenbelasting af. Het heffen van hondenbelasting ligt ook al een aantal jaar onder vuur. Zo noemt burgerinitiatief Stop Hondenbelasting, ondertekend door 60.000 mensen, het 'onrechtvaardig' en gebaseerd op willekeur.