Speurhonden worden getraind in donkere Limburgse grotten

Afbeelding ter illustratie
Speurhonden die worden ingezet bij het zoeken naar mensen, explosieven en drugs worden getraind in de Geulhemmergroeve. Ook honden die in het Turkse rampgebied hebben gezocht werden daar getraind.
Dat vertelde hondentrainer Camila Ardiwidjaja woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Donkere grot

In de grotten zien zowel de honden als hun baasjes geen hand voor ogen. En dat wordt volgens Ardiwidjaja bewust gedaan. "Zo leren de honden hun neus te gebruiken. Normaal zoekt de hond met zijn zicht, dan ziet hij wat hij moet zoeken. Hier gaat het licht helemaal uit en heeft de hond alleen nog zijn neus. Ze leren hier bijvoorbeeld verschillende geuren te onderscheiden."

Ook baasjes

Ardiwidjaja legt uit dat ook de baasjes van de honden in de grotten worden getraind. "Het is een misvatting dat we alleen de honden trainen. Baasjes moeten leren hun hond te begrijpen. Je hoort aan het gesnuffel van de hond of hij heeft gevonden wat hij zoekt.

Zoektocht Turkije

Nederlandse honden die afgelopen weken in Turkije en Syrië onder het puin naar overlevenden hebben gezocht leren in de donkere grotten hun reuk beter te ontwikkelen. "Daar ging het puur om het lokaliseren van slachtoffers", legt Ardi uit. "Maar onze honden kunnen veel meer dan dat. Honden leren hier ook naar explosieven of naar drugs te zoeken."