VEH: woonlasten stijgen minder hard dan inflatie

Stockfoto © iStock
De gemeentelijke woonlasten zijn dit jaar weer gestegen, met gemiddeld 3,7 procent. Dat is veel lager dan de inflatie die vorig jaar 10 procent bedroeg.
Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek in alle 342 gemeenten van Nederland. De WOZ-waarde van woningen is dit jaar gemiddeld met 17 procent gestegen.

Hogere WOZ-waarde

De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis waarover bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) wordt geheven. Door de flinke stijging van de WOZ-waarde is het tarief van die belasting ook omhoog gegaan. Van alle gemeentelijke woonlasten steeg de ozb het hardst, met 5,1 procent.

Lagere ozb

Twee Limburgse gemeenten hebben de ozb-aanslag verlaagd. In Venlo betalen huiseigenaren 2,9 procent minder onroerendezaakbelasting. Doordat de afval- en rioolheffing daar gelijk blijven, liggen de woonlasten daar 11,17 euro lager dan vorig jaar (-1,4 procent).
In Kerkrade is de ozb van 340,12 euro naar 339,72 euro gezakt. Dit bedrag is echter zo minimaal dat het neerkomt op een daling van 0,001 procent. Ook hier blijven de afval- en rioolheffing gelijk aan vorig jaar. Huiseigenaren zijn dus nagenoeg hetzelfde kwijt aan woonlasten als vorig jaar.

Lagere woonlasten

Ook in Roermond zijn de totale woonlasten iets gezakt, met 0,8 procent. Huiseigenaren zijn daar 806,11 euro kwijt, berekende VEH. Vorig jaar was dit nog 812,45 euro. De ozb is hier wel iets gestegen (2,4 procent), maar de afval- en rioolheffing dalen allebei waardoor de totale woonlasten dalen.

Uitschieters

Landelijk gaan in 24 gemeenten de totale woonlasten met meer dan 10 procent omhoog. Dat geldt voor twee Limburgse gemeenten. Een huishouden in Leudal betaalt dit jaar 92,98 euro meer aan woonlasten dan vorig jaar: een stijging van 11,9 procent. Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door de fikse verhoging van de afvalheffing. Voor het ophalen van huisafval betalen huishoudens hier dit jaar 73 euro meer: een stijging van 34 procent.
In Nederweert liggen de woonlasten dit jaar 96,55 euro hoger: een stijging van 10,9 procent. Ook hier is de toename van de afvalheffing de belangrijkste boosdoener. Huishoudens betalen voor het ophalen van huisafval bijna 65 euro meer (30 procent).