Verdachte moord Sven Prins vrijgesproken in hoger beroep

De moord op Sven Prins in 2015 © Archief L1/Politie
Het Hof in Den Bosch heeft één van de drie verdachten van de moord op Sven Prins vrijgesproken. De twee andere verdachten kregen opnieuw lange celstraffen. Sven Prins uit Brunssum werd in 2015 doodgeschoten na een drugsconflict.
Het gerechtshof in Den Bosch legde donderdag Jurandy T. (38) een celstraf op van 27 jaar. Xionel B. (45) moet ook 27 jaar de cel in. Sergio K. (33) werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Eerder kreeg het trio van de rechter in Maastricht zwaardere straffen: Jurandy kreeg levenslang, Xionel en Sergio werden veroordeeld tot 30 jaar.

Vijf jaar in de cel

De vrijspraak van Sergio is opvallend, omdat hij eerder dus een celstraf kreeg van 30 jaar. Hij heeft ruim vijf jaar vastgezeten, nu blijkt dus onterecht. Sergio heeft ook altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben. Justitie is nog altijd overtuigd van zijn schuld en eiste ook in hoger beroep 30 jaar cel tegen Sergio. De man werd in 2021 al vrijgelaten, omdat het gerechtshof destijds al twijfels had over zijn betrokkenheid bij de liquidatie.

Drugsconflict

Sven Prins werd op 25 september 2015 tijdens een achtervolging in zijn auto met meerdere salvo's uit een kalasjnikov beschoten. Hij raakte dodelijk gewond. Een andere man, die bij Prins in de auto zat, werd ook geraakt door de kogels, maar overleefde de aanslag. Aan de schietpartij zou een drugsconflict vooraf zijn gegaan. Volgens het Hof was er sprake van een vooropgezet plan. Zo zijn er wapens aangeschaft en werd een auto gestolen. Ook is er tientallen keren gericht geschoten.

Undercover

Een jaar na de schietpartij hield de politie drie mannen aan op verdenking van moord. Daar ging een undercoveractie van de politie aan vooraf. Bij die actie, waarbij een agent wapens verkocht, bekenden Xionel en Jurandy de moord aan de undercoveragent. Ze noemden ook een derde persoon: 'De Lange'. Daarmee zouden ze Sergio hebben bedoeld, al kwamen ze daar later op terug. Sergio sprak zelf niet met de undercoveragent. Wel was hij betrokken bij wapenhandel en daar is hij ook voor veroordeeld.

Twijfel

Tijdens het hoger beroep ontstond twijfel over de betrokkenheid van Sergio bij de moord, ook omdat de twee medeverdachten ontkenden dat hij erbij was. Daarbij werd door de schoonmoeder van Sergio ook nog eens de naam genoemd van de man die dan wel de derde betrokkene zou zijn. Voor het Hof was dat voldoende reden om Sergio vrij te laten en nu dus ook vrij te spreken. "Er zijn geen getuigen of sporen die richting de verdachte wijzen", aldus het Hof.

Schadevergoeding

Sergio K. zat ruim vijf jaar vast, maar op een schadevergoeding hoeft hij niet te rekenen. Dat komt omdat hij eerder ook werd veroordeeld voor wapenbezit. Justitie kan nog in cassatie gaan, maar dat is alleen kansrijk als er fouten in het strafproces zijn gemaakt. Of justitie onderzoek gaat doen naar de man die als derde persoon in de auto zou hebben gezeten, is niet bekend.