Restauratie kloosterdorp Steyl bij Venlo stap dichterbij

Klooster van het Heilig Hart Steyl © Kerkfotografie Nederland
De gemeente Venlo, gedeputeerde Geert Gabriëls en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tekenen woensdag een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van Kloosterdorp Steyl. Daarmee is de restauratie van het dorp een stap dichterbij.
De gemeente Venlo ging dinsdag akkoord met de samenwerking, waardoor volgens de provincie geld vrij komt voor het behoud van één van de grootste erfgoedschatten die Limburg te bieden heeft.

Lobby

De provincie stelt een miljoen euro beschikbaar voor het restaureren van het dorp. Voor de opknapbeurt is veel meer geld nodig, daarvoor is een lobby gestart, onder meer in Den Haag.

'Groot Limburgs erfgoed'

Ooit was het kloosterdorp volledig zelfvoorzienend, en dat maakt het volgens de provincie uniek. Er waren onder meer eigen werkplaatsen, gastenverblijven, moestuinen, en een elektriciteitscentrale. "We hebben hier te maken met groot Limburgs erfgoed in figuurlijke en letterlijke zin", aldus een woordvoerster van de provincie.

Drie Kloosterordes

Kloosterdorp Steyl bestaat van oudsher uit drie kloosterordes: de missiecongratie (Societas Verbi Divini), het Heilig Hart Klooster en het Heilige Geest klooster. De meeste gebouwen en tuinen zijn rijksmonument. Het Rijk heeft een groot deel van het dorp in 2008 aangewezen als beschermd dorpsgezicht.
Inmiddels worden veel gebouwen niet meer gebruikt zoals tijdens de bloeitijd van de kloosterorden. De toegenomen leegstand maakt restauratie, onderhoud en herbestemming nodig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!