Meer coronabesmettingen, link met carnaval onduidelijk

Coronatest bij de GGD. © iStock
Het aantal vastgestelde coronagevallen is opnieuw gestegen. Of de carnavalsperiode meespeelt bij de stijging is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet goed te zeggen.
Toch lijken de coronacijfers in het zuiden van het land afgelopen week gemiddeld iets hoger te liggen dan in het noorden. Maar het RIVM noemt de aantallen nog 'niet voldoende om daar uitspraken over te kunnen doen'.

Getest bij GGD

In Gennep werden relatief de meeste coronabesmettingen van onze provincie vastgesteld door de GGD, namelijk 133 per 100.000 inwoners. Maasgouw volgt met 104 per 100.000 inwoners.
Landelijk lag het aantal besmettingen relatief gezien het hoogst in het Gelderse Rozendaal (171) en Voorst (166). Ook in het Brabantse Waalre (159) en Heeze-Leende (121) testten relatief veel mensen positief. In absolute aantallen gaat het in alle gevallen echter om nog geen 50 positieve tests.

Twee streepjes

Deze cijfers geven geen compleet beeld van de mate waarin het coronavirus onder ons is, omdat de meeste mensen geen test bij de GGD doen als ze klachten hebben. Op straat hoor je echter wel weer vaker dat er 'twee streepjes' worden geteld. Mensen doen dus nog wel een thuistest. In het geval van corona zijn er dan twee streepjes op de test zichtbaar.
Een positieve coronatest. © iStock

Link met carnaval?

Afgelopen week werd er carnaval gevierd. Als veel mensen elkaar bij de feesten besmet hebben, zal een deel van hen ergens in de loop van vorige week klachten hebben gekregen. Maar de besmettingscijfers nemen al een aantal weken toe, benadrukt een woordvoerder. Bovendien had het zuiden van het land afgelopen week vakantie, wat ook van invloed kan zijn op de verspreiding van corona. "We zitten ook gewoon nog steeds in het seizoen van de luchtweginfecties", stelt hij. Zo gaat er ook nog steeds griep rond in Nederland.

Omikron-familie

Op dit moment gaan er meerdere subvarianten van het virus rond in Nederland. Die komen allemaal uit de omikron-familie, zegt het RIVM. Zo stijgt momenteel het aantal besmettingen met XBF, een variant die ook in Australië rondgaat. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de subvarianten ziekmakender zijn dan voorgangers.
Vorige week adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet om te stoppen met grootschalig testen op corona. Het virus hoort nu bij het dagelijks leven, stellen de experts. Of het kabinet het advies overneemt en of het testen dus gaat ophouden, is nog niet duidelijk.