Filipijnse verpleegkundigen beginnen in Sittard-Geleen

Filipijnse verpleegkundigen in het Zuyderland-ziekenhuis. © L1
Zeven Filipijnse verpleegkundigen maakten dinsdag hun eerste werkdag in het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen. De Aziatische strategie moet meer handen aan het bed opleveren in Zuid-Limburg.
De dag van de Filipijnse nieuwkomers begon dinsdagochtend met Limburgse vlaai. Daarna maakten ze kennis met hun nieuwe collega's op de verschillende afdelingen. Jerome startte bij oncologie, de afdeling voor kankerpatiënten. "Ik heb in de Filipijnen op de spoedeisende hulp gewerkt en daarna op de IC. Ik heb een cardiologisch specialisme van het hartcentrum."

Heerlen

In december begon de eerste groep Filipijnse verpleegkundigen in Heerlen. "Dat gaat tot nu toe heel goed. Het Nederlands spreken lukt prima, ze hebben nog wel wat moeite met het dialect. Ze zijn heel gedreven en enthousiast. En het niveau van de medische kennis is heel hoog. Zowel patiënten als medewerkers zijn heel tevreden over de eerste maanden."

Huisvesting

De Filipijnse verpleegkundigen werden in Heerlen gehuisvest in het seniorencomplex Douvenrade. Dat leverde al snel gemopper op van een aantal oudere bewoners, met als gevolg dat de Filipijnse gastarbeiders het complex moeten verlaten.
De gemeente Heerlen laat dinsdag weten dat de verpleegkundigen alternatieve huisvesting krijgen binnen de gemeentegrenzen. "In Sittard-Geleen hebben we geen problemen met de huisvesting. Ze hebben twee tussenwoningen, daar zijn goede afspraken over gemaakt. Ze hebben zelf de verdeling gemaakt wie waar woont."

BIG-registratie

Ondanks de kwalificaties van de Filipijnse verpleegkundigen, krijgen ze in Nederland niet direct een BIG-registratie - de beroepskwalificatie voor het werken in de zorg. Dat betekent dat ze voorlopig ook nog niet zelfstandig kunnen werken. "Qua niveau zitten de medewerkers zeker op een zelfde niveau als de Nederlandse collega's", verklaart Mirjam van der Mark, projectleider van Asian Bridge in Zuyderland. "De BIG-registratie heeft betrekking op alle branches in de zorg. Dat maakt het voor hun lastig, in de Filipijnen heb je geen verpleeghuizen of verzorgingshuizen. We proberen ze voor te bereiden op alle toetsvragen die ze krijgen, maar we verwachten dat dat nog tien maanden gaat duren."

Trendsetter

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er eind 2022 67.000 vacatures in de zorg. Met de vergrijzing in Zuid-Limburg wordt de druk op de arbeidsmarkt de komende jaren alleen maar groter. Het project Asian Bridge van Zuyderland heeft ondertussen ook de interesse gewekt van collega-bestuurders. Komende donderdag 2 maart komt een delegatie van vier ziekenhuizen uit onder meer Tilburg en Amsterdam kijken naar het Filipijnse project. "Iedereen kijkt mee hoe dit project gaat lopen."