Politici zetten zich in voor inclusieve samenleving

Sjoerd Maillé en Daan de Kort © VVD Limburg
De één ziet 4 procent en zit al in de politiek. De ander heeft een zicht van amper 5 procent. Daan de Kort uit Veldhoven is Tweede Kamerlid, Sjoerd Maillé uit Maastricht doet nu een gooi naar een zetel in het Limburgs Parlement.
Beiden zetten ze zich in voor inclusiviteit, een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Op de dag van de zeldzame ziekte waren ze te gast in het televisieprogramma Limburg Centraal.

Bot tegen hoofdzenuw

De Kort werd op 15-jarige leeftijd binnen een paar uur blind omdat een bot in zijn hoofd tegen een hoofdzenuw aangroeide. "De schade bleek niet te herstellen. Toen gingen allerlei instanties ineens bepalen hoe ik mijn leven moest inrichten. Ik vind dat je daar zelf over moet kunnen beslissen. Daarvoor maak ik mij in de Tweede Kamer ook hard."

'Meedoen geeft zelfvertrouwen'

De Maastrichtse rechtenstudent Maillé heeft een zeldzame aangeboren oogziekte. Hij staat nu op de 8e plek van de VVD-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen 15 maart. "Ik hoop dat ik met voorkeurstemmen gekozen wordt. Ik ben van mening dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Ook als je een beperking hebt, of bijvoorbeeld een afstand tot de arbeidsmarkt. Meedoen geeft je zelfvertrouwen.”
Kieskompas
Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas, die is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBP), is hier te vinden.