Heerlen introduceert videorechtspraak voor bewindzaken

Het stadhuis van Heerlen © L1
Heerlen gaat verzoeken tot bewindschap en instelling van mentorschap in het vervolg via een videoverbinding met de rechtbank Limburg behandelen.
De zogenoemde videorechtspraak wordt op 27 maart ingevoerd.

Financiële verlichting

De voornaamste reden om bewindszaken digitaal te behandelen, is financieel. "Om de ‘toegang tot het recht’ voor deze burgers te verlagen", legt de gemeente Heerlen uit. Betrokkenen hebben het meestal niet heel breed en gaan daardoor vaak niet naar de rechtbank in Maastricht om een mondelinge behandeling van een zaak bij te wonen. Het gaat in totaal om gemiddeld 230 rechthebbenden (aanvragers voor bewind) per jaar.

In gesprek

In Venray is deze vorm van videorechtspraak al sinds 2019 mogelijk. Martina Bijker, president van rechtbank Limburg, is blij dat er steeds meer gemeenten videorechtspraak faciliteren om het recht toegankelijker te maken. "We zijn met nog meer Limburgse gemeenten in gesprek om videorechtspraak in te voeren."

Vertrouwen opbouwen

Burgemeester Roel Wever van de gemeente Heerlen is ook enthousiast over het invoeren van de videorechtspraak. Vooral om opnieuw een vertrouwensband op te bouwen. "Hierdoor krijgt de burger meer vertrouwen in de overheid, hetgeen altijd een win-win situatie is."

Videorechtspraak

Instellingsverzoeken voor onderbewindstelling of mentorschap worden bewindszaken genoemd. Bij videorechtspraak kan de behandeling via een videoverbinding. Na een oproep van de rechtbank verschijnt iemand op het stadskantoor in Heerlen om digitaal een gesprek over hun verzoek te voeren, samen met de beoogd bewindvoerder en medewerkers van de rechtbank. De gemeente zorgt voor een ruimte met videoapparatuur. Als betrokkenen liever een zaak bijwonen in de rechtbank, kan dat ook. Deelname via video is dus vrijwillig.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!