Maastricht heeft 19 sollicitanten voor burgemeestersvacature

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Naar de vacature van burgemeester van de gemeente Maastricht, hebben 19 kandidaten gesolliciteerd.
Dat maakt de Provincie Limburg bekend.

Bestuurlijke achtergrond

Onder de 19 sollicitanten bevinden zich 5 vrouwelijke kandidaten en 14 mannelijke kanshebbers. Het merendeel van de kandidaten heeft een ambtelijke en of politiek-bestuurlijke achtergrond.

Vacature

Vanaf december vorig jaar stond de vacature open. Daarbij werd een profielschets opgesteld voor de nieuwe burgemeester door de gemeenteraad. Gouverneur Emile Roemer, bij wie de kandidaten officieel moeten solliciteren, liet eerder weten dat een duizendpoot gevraagd wordt voor de stad: "Een beetje ambitie past wel bij onze prachtige hoofdstad."

Selectie

Samen met de gouverneur verzorgt de vertrouwenscommissie daarna de selectie van de kandidaten. Uiteindelijk worden de beste twee aspirant-burgemeesters in een geheime raadsvergadering voorgesteld aan de gemeenteraad. Die kiest uiteindelijk de beste kandidaat, waarna de nieuwe burgemeester uiteindelijk door de minister van Binnenlandse Zaken wordt benoemd.

Opvolger per 1 juli

Naar verwachting komt er in maart een aanbeveling, die dan aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Diegene zal de huidige burgemeester Annemarie Penn-te Strake opvolgen. Zij stopt per 1 juli, kort voor haar 70ste verjaardag. Dat is de pensioenleeftijd voor burgemeesters.