Rijkswaterstaat bouwt tijdelijke dam bij stuw Roermond

De stuw in Roermond © Rijkswaterstaat/Flying Eye
Rijkswaterstaat start met de bouw van een tijdelijke dam bij de stuw in Roermond.
De voorbereidingen worden vanaf maandag getroffen, laat Rijkswaterstaat weten.

Bouw

In de loop van volgende week, op 9 of 10 maart, start de daadwerkelijke bouw. Dan wordt de dam opgebouwd met breukstenen. De verwachting is dat de dam eind maart klaar is, maar de bouwtijd hangt deels af van de afvoer van de Maas.

Stuw

Stuwen zijn nodig om het waterpeil binnen bepaalde kaders te kunnen beïnvloeden. Het doel van Rijkwaterstaat is om het peil zo stabiel mogelijk te houden.
Tijdens hogere afvoeren van afgelopen winter heeft Rijkswaterstaat de bovenste rij schuiven van de stuw verwijderd en heeft deze niet veilig terug kunnen plaatsen. Daardoor is de stuw op dit moment lager dan normaal. Door de tijdelijke dam, die net zo hoog wordt als de oorspronkelijke hoogte van de stuw, kan het waterpeil in het stuwpand tussen Linne en Roermond weer beter worden vastgehouden en kan het streefpeil beter worden gehandhaafd.

Tijdelijk

Ook moeten de jukken, de staanders waartussen de schuiven vastzitten, worden vervangen. Rijkswaterstaat wil dat vóór november dit jaar doen. Als dat is gebeurd, kan de tijdelijke dam weer verwijderd worden en kan de stuw weer op een normale manier gebruikt worden