Geen Arriva treinen in Limburg door staking

Een trein van Arriva op het station van Venlo © L1 (Gerard Pansier)
Door een staking van Arriva rijden er dinsdag in de hele provincie geen treinen van de streekvervoerder. Ook rijden er aanzienlijk minder bussen.
Dat maakte Arriva dinsdagochtend bekend. Het personeel legt het werk wederom neer om een betere cao af te dwingen. Het is de eerste van vijftien stakingsdagen in de komende zes weken.

Nieuwe cao

Personeel van Arriva legt het werk neer omdat zij een cao willen waarin het loon meestijgt met de inflatie. Vakbond FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar. CNV eist een verhoging van 14 procent verspreid over achttien maanden. Daarnaast wordt geëist om de hoge werkdruk onder buschauffeurs te verlagen. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.

Stakingsbereidheid

Hoeveel bussen er dinsdag rijden is onder andere afhankelijk van de stakingsbereidheid van het personeel. Maar ook van welke vakbond de medewerker lid is en onder welke cao diegene valt. Zo valt er personeel van Arriva onder de cao 'Openbaar Vervoer', maar ook onder de cao 'Multi Modaal'. Zo rijdt er volgens de vervoerder zo'n 40 procent van de bussen wel. De streekvervoerder maakte ook bekend dat er zeker geen treinen rijden in de gehele provincie. Dit omdat het niet mogelijk zou zijn met het aantal werkwilligen de dienstregeling te rijden.
Medewerkers die werken onder de cao 'Multi Modaal' hebben eerder ook al aangegeven te gaan staken. Of die stakingsdagen samen vallen met personeel uit de andere cao is niet bekend.