Verdachte fatale ripdeal Kerkrade ontkent betrokkenheid

Fabian Esser werd meegesleurd toen de verdachten zijn koffer met geld afpakten. © Politie
De verdachte van de fatale ripdeal bij het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, waarbij Fabian Esser om het leven kwam toen hij werd meegesleurd, ontkent elke betrokkenheid.
Dat zegt zijn advocaat Guy Weski. Mateo Z. moest zich dinsdag voor het eerst verantwoorden voor de rechtbank in Maastricht. Het ging om een niet-inhoudelijke behandeling.

Gouden tip

De in België wonende man die vastzit werd in oktober opgepakt in Bulgarije. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 48-jarige man van gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld. Zijn medeverdachte wordt nog gezocht. Er is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de man. De voortvluchtige is de zoon van Mateo en staat internationaal gesignaleerd.

Onder de auto

Mateo Z., volgens zijn raadsman een Roma, en zijn zoon hadden op 23 juni vorig jaar een afspraak met hun slachtoffer, de 33-jarige Fabian Esser uit het Duitse Zülpich. Het duo zou een woning van hem kopen. Na wat onderhandelingen bleek dat de verdachten ook een groot geldbedrag wilden omwisselen: 100.000 euro voor kleinere biljetten. Bij deze transactie ging het mis.
Tijdens de overhandiging in de buurt van het Rodastadion graaiden de oplichters vanuit hun auto de koffer met het geld van Esser weg. Het slachtoffer liet zijn tas echter niet los en werd meegesleurd. De man kwam onder de auto en stierf ter plekke.

Half miljoen euro

Het duo sloeg zeker vijf keer eerder toe in onze provincie. Daarbij maakten de mannen in totaal zo'n half miljoen euro buit. Wie waren de prooien van de twee afzetters? Veelal Duitsers die duur vastgoed of horloges te koop aanboden. De verdachten deden zich voor als Luxemburgse investeerders en spraken in Zuid-Limburg af. De ontmoetingen eindigden vervolgens steevast tot plunderingen. Ze maakten slachtoffers in onder meer Valkenburg en Urmond.
De verdachte blijft voorlopig vastzitten.