PVV Limburg ziet grote kans op meeregeren na verkiezingen

Het provinciehuis in Maastricht © L1 (Raül Rademakers)
De PVV in Limburg ziet "een heel grote kans" op meeregeren in Limburg na de verkiezingen van Provinciale Staten.
Dat zei fractievoorzitter en lijsttrekker René Claessen van de PVV Limburg maandag tijdens een verkiezingsdebat in Roermond. Eerder lieten CDA en VVD in de Limburgse Staten al weten geen bezwaar te hebben tegen samenwerking in een nieuwe coalitie met de PVV.

Eén na grootste

De PVV is nu de op een na grootste partij in de Staten, maar streeft, naar eigen zeggen, ernaar de grootste te worden tijdens de verkiezingen. De PVV-statenfractie telt nu zeven zetels, de grootste fractie (CDA) heeft er acht. Aan de verkiezingen van de Limburgse Staten doen achttien partijen mee. Acht van deze partijen voerden maandag een debat in Roermond, georganiseerd door Zuyd Hogeschool.

Stikstofbeleid

Over stikstof werd daarbij weinig gesproken, hoewel lijsttrekker Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren CDA, VVD en PVV betichtte van het blokkeren van het stikstofbeleid. Aanleiding was een opmerking van PVV-lijsttrekker René Claessen. Volgens Claessen "schieten we onszelf in de voet" met het stikstofbeleid. "Net als het CDA willen wij de wet zoveel mogelijk rekken", zei hij. "Anders staan we stil." GroenLinks-lijsttrekker Thea Jetten noemde de houding van de PVV "antidemocratisch".

'Achter de kar'

CDA-lijsttrekker Michael Theuns zei bang te zijn dat veel mensen "achter de kar" dreigen te vallen als het tempo van stikstofmaatregelen verder wordt opgevoerd. D66 vindt dat boeren weliswaar recht hebben op een eerlijke boterham, "maar de rest van Limburg heeft ook recht op een woning en goede zorg", zei lijsttrekker Marlou Jenneskens van D66.

Handjes ontbreken

Bij herhaling bleek tijdens het debat dat het Limburg vooral aan 'handjes' ontbreekt. Ondernemers in de zaal klaagden erover, dat ze niemand kunnen vinden voor de vele vacatures, en dat onderwijs en opleiding onvoldoende bij de noden van het bedrijfsleven aansluiten. De VVD benadrukte dat veel thema's door het Rijk moeten worden aangepakt en dat de provincie daarnaast vooral moet faciliteren.