Video: Monumentaal orgel uit Beeks kerkje terug naar Zeeland

Maandag begonnen de orgelbouwers met het losmaken van de ongeveer 800 pijpen. © L1 (Raul Rademakers)
In het Koningskerkje in Beek is maandag de ontmanteling van het orgel gestart. Het protestantse kerkje gaat dicht en het orgel stond te koop.
In Zeeland werd een reddingsactie gestart om het Rijksmonument naar Middelburg te halen.

Laatste twee De Rijckere orgels

De Zeeuwse stichting De Rijckere-orgel 1776 heeft als doel het culturele erfgoed van de Vlaamse orgelbouwfamilie De Rijckere te ontsluiten voor een breed publiek. Door de aankoop van het orgel in Beek bevinden de enige nog overgebleven orgels gebouwd door De Rijckere zich straks op loopafstand van elkaar in Middelburg. In de Zeeuwse hoofdstad staat namelijk al een groot drieklaviers-orgel uit 1779 van De Rijckere. “Alles wat voor Vlaanderen en Noord-Frankrijk is gebouwd, is allemaal verdwenen. Omdat het niet meer in de mode was, zijn die instrumenten gewoon vernietigd”, zegt Bram de Wolf van de stichting.

Sublieme klank

Het orgel in Beek werd in 1776 gebouwd voor een kerk in het Zeeuwse Axel. In 1924 werd het instrument verkocht aan het Koningskerkje. Volgens De Wolf is de klank van deze orgels subliem en zien ze er fantastisch uit. "Wij proberen op zo'n historisch orgel de muziek te brengen die bij die tijd hoort", laat De Wolf weten. De stichting organiseert hiervoor regelmatig orgelconcerten in Middelburg.

800 pijpen

De orgelbouwers uit Ittervoort zijn zeker drie dagen bezig om het orgel af te breken. In het instrument zitten bijvoorbeeld zo'n 800 pijpen. "Het allerlastigste is dat je alles in goede volgorde doet, dus alles systematisch uitruimt", zegt Ralf Jochems van Verschueren Orgelbouw. De komende maanden zal het orgel in Ittervoort gerestaureerd en gereconstrueerd worden. Over ruim een jaar wordt het instrument weer opgebouwd in Middelburg.
Het orgel is met behulp van fondsen aangekocht door de Zeeuwse stichting. De protestantse gemeente Maas- en Beekdal verkocht de kerk en de bijbehorende gebouwen al in 2017 aan particulieren, omdat exploitatie te duur werd. Het kerkbestuur mag wel nog tot september het kerkje gebruiken voor diensten.