Limburg Stemt: PVV

René Claassen van de PVV © L1 (Jos van den Broek)
Op 15 maart gaat Limburg naar de stembus voor een nieuwe Provinciale Staten. Twintig partijen doen mee. Lijsttrekker van de PVV is René Claassen uit Landgraaf. Hij is 52 jaar en werkt als opleidingsmanager bij Zuyd Hogeschool.
De PVV wil vooral een sterke rol gaan vervullen in de nieuwe Eerste Kamer die in mei van dit jaar wordt gekozen door alle nieuwe statenleden in ons land. In de serie 'Limburg Stemt' komen alle partijen aan bod.

Eerste Kamer

Lijsttrekker René Claassen: "Nog meer dan vier jaar geleden is de positie van het huidige kabinet een belangrijk onderwerp. We zien steeds meer onvrede ook in Limburg over het beleid van de huidige regering en dat kun je veranderen door een andere Eerste Kamer."

Val van college

De PVV was in 2019 de derde partij van Limburg. Omdat er geen traditionele coalitie mogelijk was, kwam er een extraparlementair college waarbij de PVV een gedeputeerde leverde. In 2021 sneuvelde het voltallige college van Gedeputeerde Staten. De val daarvan wordt vooral toegeschreven aan de PVV. Die diende een motie van wantrouwen in tegen het toenmalige provinciebestuur, inclusief de gouverneur.

Programma

De PVV vindt dat economie boven de natuur gaat en dat er een einde moet komen aan de bouw van windmolens. Mindervaliden en senioren zouden gratis gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer. Ook zijn kunst- en cultuursubsidies alleen bedoeld voor instellingen die de Limburgse identiteit uitdragen. Dus wel voor Opera Zuid, fanfares en schutterijen, maar niet meer voor multiculturele instellingen.

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBP).