Limburg Stemt: CDA

Michael Theuns van het CDA © L1 (Jos van den Broek)
Op 15 maart gaat Limburg naar de stembus voor een nieuwe Provinciale Staten. Twintig partijen doen mee. Lijsttrekker van lijst nummer 1 het CDA is Michael Theuns uit Beek. Theuns is 28 jaar en werkzaam bij een landelijk adviesbureau.
Het belangrijkste thema voor de verkiezingen is volgens hem de bestaanszekerheid. In de serie 'Limburg Stemt' komen alle partijen aan bod.

Bestaanszekerheid

Theuns: "Kan ik mijn energierekening nog betalen, is er nog een woning beschikbaar, is er voor mij als boer nog toekomst, is er nog een supermarkt of huisarts bij mij in de buurt? Dat zijn onderwerpen die nu veel belangrijker zijn dan vier jaar geleden."

Integriteit

Bij de vorige verkiezingen was het CDA veruit de grootste partij in Limburg met 18,7% van de stemmen. Maar de partij lag flink onder het vergrootglas bij veel van de 13 onderzoeken naar integriteit en de bestuurscultuur in onze provincie. Strafbare feiten werden niet ontdekt, wel ging het vaak om de schijn van belangenverstrengeling. Tijdens de bestuurscrisis in 2021 stapten eerst twee CDA-gedeputeerden op. Korte tijd later gevolgd door de rest van het college van GS, inclusief gouverneur Theo Bovens.

Kieskompas

Limburgers die in maart gaan stemmen voor de Statenverkiezingen, kunnen voor het eerst een stemhulp raadplegen. De stemhulp van Kieskompas is hier te vinden. Dit hulpmiddel is gesubsidieerd door Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBP).