Spandoek met fascistische leuzen verwijderd van school

Extreemrechtse spandoek op Vista College. © L1
Een spandoek met rechts-extremistische leuzen is maandagmorgen verwijderd van de campus van het Vista college in Heerlen. Op het doek stond 'jeugd de toekomst, stop omvolking'.
Het Vista college laat weten te onderzoeken of ze aangifte gaan doen.

Social media

Een actiegroep uit Landgraaf postte maandagochtend foto's van hun actie op social media. De facilitaire dienst van Vista college heeft het spandoek om 7:30 uur weggehaald, aldus de woordvoerder van Vista.

Structureel probleem

"Dit soort rechts-extremistische acties zijn geen incident meer, maar een structureel probleem", zegt Chris Baltussen, directeur van Anti-Discriminatie Voorziening Limburg (ADV). Volgens Baltussen zijn er met grote regelmaat sticker- en flyeracties in Parkstad. Op het social media account van de actiegroep die de verantwoording heeft genomen voor het ophangen van het spandoek zijn foto's te zien van acties in Heerlen, Landgraaf, Voerendaal, Kerkrade en Stein.

Omvolking

'Omvolking' is het idee dat de westerse bevolking wordt verdrukt door migranten. De term werd door de nazi's gebruikt. Aanhangers van omvolkingstheorieën suggereren dat mensen met een migratie achtergrond in het hele land de meerderheid zullen gaan vormen en de oorspronkelijk westerse bevolking 'een minderheid in eigen land' wordt.

Projecties

Eind december projecteerden rechts-extremisten van White Lives Matter met een beamer in Venlo de leus 'White Lives Matter' op een gebouw. Dat blijkt uit beelden die de rechts-extremisten op chatdienst Telegram hebben gedeeld. Deze actie bleek een oefening te zijn voor de projectie op de Erasmusbrug tijdens nieuwjaarsnacht in Rotterdam. In tegenstelling tot de burgemeester van Rotterdam besloot burgemeester Scholten van Venlo geen aangifte te doen. Het Openbaar Ministerie Limburg doet onderzoek naar de daders van de projecties in Venlo.

Aanhouding

Vrijdag heeft de politie twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid van de projecties op de Erasmusbrug. Een van de mannen komt uit Landgraaf. Hij zei ook betrokken te zijn bij vergelijkbare projecties in Eindhoven. De andere man komt uit Zwijndrecht. De woningen van de verdachten zijn doorzocht. De politie heeft onder meer een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen in beslag genomen, net als verschillende gegevensdragers.
De precieze rol van de twee verdachten wordt nog onderzocht.