Toekomst Nederlands long-covid onderzoek onzeker

Ron de Rooy op de fiets aan de slag met de zuurstoftherapie. © L1 (Tim van der Weerden)
De toekomst van long-covid onderzoek in Nederland is onzeker. Het geld is bijna op, zo bevestigt onderzoeker Sander van Kuijk van het MUMC+.
In augustus 2021 kreeg het Maastrichtse UMC+ nog een financiering van ruim een half miljoen euro voor het onderzoek naar de effecten van long covid. In het onderzoek werden de medische gegevens van 10.000 mensen die besmet waren met COVID-19, bestudeerd. Aan het project werkten ook andere medische instellingen mee waaronder Zuyderland, Adelante en de academische centra in Utrecht, Nijmegen en Leiden.

Korte termijn

Volgens Van Kuijk was de onderzoeksduur van het project te kort. "Normaal gesproken hebben dit soort projecten een duur van vier jaar. Voor die termijn kunnen we promovendi aannemen en de continuïteit waarborgen. Voor dit project was de financiering slechts een jaar. Daardoor is het voor ons moeilijk om zekerheid te bieden aan jonge onderzoekers. Doordat die zich niet konden committeren voor langere tijd, hebben we expertise verloren."

Vijf procent

Een Schotse studie concludeerde afgelopen jaar nog dat 1 op de 20 personen zes maanden na een corona-infectie nog niet hersteld was. Meer dan 40 procent van de patiënten meldde aanhoudende klachten na de coronabesmetting. "Maar dat ligt ook aan de definitie die je gebruikt voor long covid", zegt Van Kuijk. "Wel duidelijk is dat mensen uit de eerste coronagolf meer last hebben van long covid. Die werden over het algemeen ook zieker. En de klachten treffen alle leeftijdsgroepen, dus niet alleen ouderen, maar ook jonge patiënten."

Europees onderzoek

Er komt nu pas extra geld op het moment dat in kaart is gebracht welke soortgelijke onderzoeken er in Europa lopen. Ook in andere EU-lidstaten wordt long covid onderzocht. Daarmee bestaat het risico dat de Nederlandse data die de onderzoekers tot nu toe verzamelden niet meer worden gebruikt.
"Wij hebben lopende studies in de tijd van corona samengevoegd; dat zijn zeven onderzoekslijnen. Op basis van die data willen we de onderliggende mechanismen ontrafelen waarom long covid bij sommige mensen optreedt. Als er geen vervolgfinanciering komt, worden veel van die vragen niet beantwoord. Dan blijven we hier op een goudmijn van data zitten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!