Politici krijgen meer bagger over zich heen tijdens campagne

In het radioprogramma De Stemming gingen de lijsttrekkers van PVV, D66 en GroenLinks zondag met elkaar in debat. © L1
Met het op stoom komen van de verkiezingscampagne voor de Statenverkiezingen van 15 maart, neemt ook het aantal bedreigingen en verwensingen aan politici toe. Vooral op sociale media.
In het radioprogramma De Stemming gingen de lijsttrekkers van PVV, D66 en GroenLinks zondag met elkaar in debat. Na afloop vertelden ze over wat er op ze afkomt naarmate de campagne vordert.

Gezellig

De drie lijsttrekkers René Claassen (PVV), Marlou Jenneskens (D66) en Thea Jetten (GroenLinks) komen gezellig keuvelend naar buiten na een stevig debat bij L1. "De meeste zaken in het Limburgs Parlement worden met algemene stemmen aangenomen. Dat laat toch zien dat we het over veel dingen eens zijn", zegt Marlou Jenneskens.
Volgens de drie lijsttrekkers zijn het grote vraagstukken als stikstof, klimaat en wokisme die het vuur aanwakkeren. Maar ook de manier waarop politici in Den Haag elkaar te lijf gaan. Limburgse politici hebben daar last van. Thea Jetten en Marlou Jenneskens worden bijvoorbeeld uitgemaakt voor pedofielen die lid zijn van een pedofiele partij. Ze krijgen bedreigende reacties als 'we komen je halen'. De twee vermoeden dat de haat komt van aanhangers van de partijen aan de meest rechtse kant van het politieke spectrum.

Geen last

PVV-lijsttrekker René Claassen zegt helemaal geen last te hebben van beledigingen of bedreigingen. Of dat een bewijs is dat de rotzooi die aan andere politici wordt gericht vanuit zijn aanhang komt, bestrijdt hij. "Ik denk dat de zaken waar wij voor staan de meeste burgers aanspreken en ze ons daarom met rust laten."
Claassen is tegen het schelden van politici op elkaar. Zijn politiek leider Wilders heeft van het beledigen van collega politici een ware kunstvorm gemaakt, minister Kaag wordt door hem steevast 'heks' genoemd en dat wordt overgenomen door zijn achterban. "Ja dat kan allemaal wel zo zijn", zegt Claassen, "maar als je ziet dat wij worden uitgemaakt voor fascisten en bruinhemden, wat we helemaal niet zijn, door landelijke politici en ook lokale politici. Ik vind dat we ons allemaal beter moeten gaan gedragen."