Kans verkeken op museum voor Coca-Cola-pestkop Noca-Nola

De voormalige Noca-Nola-fabriek aan de Heerlerweg in Voerendaal © Funda/Delpher Limburgs Dagblad
De voormalige frisdrankfabriek Noca-Nola in Voerendaal wordt geen museum voor het Limburgse limonademerk dat een eeuw geleden een luis in de pels was van Coca Cola.
Het pand uit 1907 aan de Heerlerweg in Kunrade staat te koop, meldt het FD.

Gedoe

Plannen om er een museum van te maken zijn volgens de krant gesneuveld door familieperikelen, de coronacrisis en gedoe om vergunningen. "Een emotioneel besluit", zegt Desiree Moulen, nazaat van limonademaker Leo Moulen. De memorabilia van het Limburgse limonademerk worden nu onder de familie verdeeld.

Mijnwerkerslimonade

Begin twintigste eeuw begon Leo Moulen in het gebouw met het bottelen van mineraalwater uit een bron achter het pand, en breidde zijn assortiment uit met vruchtenlimonade. Onder de naam 'Glück Auf Perle' verkocht hij dat vooral in de Oostelijke Mijnstreek. In 1922 veranderde hij de naam in Noca-Nola die hij ook vastlegde, omdat hij had gehoord dat in Amerika het grote Coca-Cola bezig was met een opmars op de frisdrankmarkt.

Territorium

In 1928 wilde Coca-Cola de oversteek maken naar Nederland, maar vond toen Moulen op zijn pad. Na onderhandelingen mocht Coca-Cola niet verkocht worden in een straal van 50 kilometer rond Voerendaal. Dat territorium, inclusief kolenmijnen met dorstige koempels, bleef exclusief van Noca-Nola.

Uitgekocht

Moulen overspeelde zijn hand toen hij in 1936 ook getailleerde flesjes begon te gebruiken, net als de Amerikaanse concurrent. Coca-Cola kocht Noulen voor 10.000 gulden uit, waarna de Voerendaalse limonade onder de naam Komol nog bleef bestaan tot begin deze eeuw.
Het pand inclusief bron en voormalige limonadefabriek staat te koop voor een bedrag van 650.000 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!