Eén op de vijf Limburgers weet dat Roemer de gouverneur is

Gouverneur Emile Roemer. © L1
Eén op de vijf Limburgers weet dat Emile Roemer de gouverneur van de provincie Limburg is. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws uitgevoerd door DVJ Insights.
Ook in Drenthe weten de inwoners dat Jetta Klijnsma de Commissaris van de Koning is.

Commissaris van de Koning

In de rest van de provincies is het met de kennis van de Commissaris van de Koning dramatisch gesteld. Slechts 6 procent van de deelnemers weet zijn of haar naam uit het hoofd te noemen.
Als de deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd naar de grootste partij in de Provinciale Staten van hun eigen provincie, wordt het meest de VVD genoemd. Dat is echter in slechts de helft van de provincies het geval. In Limburg is het CDA de grootste, maar dat weet maar één op de vijf inwoners.

Trots

Qua kennis valt de score in de meeste provincies erg tegen, maar als het gaat om trots en betrokkenheid scoren inwoners van de buitenprovincies veel hoger dan die uit de Randstad. Zeeuwen (90 procent), Drenten (86 procent) en Friezen (80 procent) zijn het meest trots op hun eigen provincie, gevolgd door Limburgers (73 procent) en Brabanders (71 procent).
Ook als het gaat om kennis van de provincievlag scoren Limburgers erg hoog. Boven de 90 procent weet welke vlag Limburg heeft. Dat geldt ook voor de inwoners van Groningen, Friesland en Zeeland, maar in de midden- en Randstadprovincies is het minder dan de helft.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 7 en 9 februari door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en gehouden onder een representatieve steekproef van 2780 respondenten. Van iedere provincie deden minstens 150 inwoners mee aan het onderzoek.