Valkenburgers voelen zich verbonden met Groningers

Afbeelding ter illustratie
De parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen oordeelde keihard over de manier waarop is omgegaan met de Groningers en hun aardbevingsschade.
De Valkenburgse ondernemers Claudia Volders en Rik Prinsen voelen zich met hen verbonden en nodigen daarom Groningers uit voor een paar daagjes Valkenburg.

Ontspannen

"Gewoon om ze even een paar mooie ontspannen dagen aan te bieden én om ervaringen uit te wisselen", zegt Claudia Volders van Hotel Walram. Samen met Rik Prinsen van Mystery House organiseren ze van 20 tot 24 maart een ontmoeting. Ze zien parallellen met hoe zij zijn bejegend bij de afhandeling van de schade na de overstroming van 2021 en de manier waarop de Groningers al lange tijd worden behandeld.

Snel

"Vergeleken met Groningen zijn wij redelijk snel geholpen op materieel en financieel gebied", zeggen Claudia en Rik, "maar emotioneel voelen we nog steeds de boosheid over hoe verzekeraars en ambtenaren ons zo wantrouwend bejegenden met al hun regeltjes en bureaucratische rompslomp. Alsof wij steeds de boel wilden flessen."

Vermalen

Volgens Rik zie je dat ook terug bij andere affaires: "Neem de Toeslagenaffaire. Ook daar zie je dat de mens wordt vermalen tussen de bureaucratische molenstenen. Dat gevoel hebben wij hier ook en we denken dat ze dat in Groningen net zo voelen."
Daarom willen Rik en Claudia hun verbondenheid met de Groningers tot uitdrukking brengen tijdens een vierdaagse bijeenkomst in Valkenburg. "Misschien ook wel een middelvinger naar Den Haag en om te laten zien dat de bewoners van de provincies ver weg van het regeringscentrum solidair zijn en samen de menselijke maat onder de aandacht willen brengen."