Cel- en taakstraf voor automobilist terrasdrama Gennep

De hulpdiensten schoten direct te hulp na het terrasongeval in Gennep. © SK-Media
De rechtbank in Roermond heeft Joep W. maandag veroordeeld tot een celstraf van vier maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een terrasongeluk in Gennep juni 2020. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 240 uur.
Justitie eiste een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk.

Gewonden

De destijds 19-jarige Joep uit Ottersum reed op 3 juni 2020 onder invloed van lachgas in op het drukke terras van De Stadsherberg in Gennep. Daarbij vielen zes gewonden, onder wie de eigenaresse van de zaak. De vrouw liep blijvend letsel op. Na het terrasongeval aan de Zandstraat sloeg hij op de vlucht.

Lachgas

Joep (21) zat die bewuste avond met twee vrienden op het terras waar hij een ongeval veroorzaakte. Maar het trio besloot in de auto van Joep lachgas te gebruiken. Ze reden naar de parkeerplaats van een supermarkt, maar vertrokken na een kwartiertje weer. Op de Zandstraat schrok hij van een busje dat langs de weg stond geparkeerd en reed het terras op.

Chaos

Op het terras, dat vanwege het mooie weer vol zat, vlogen tafels en stoelen de lucht in. Een vrouw werd aangereden, anderen werden geraakt door onder meer rondvliegend glas. Joep zelf schrok, reed in volle vaart achteruit en ging ervandoor. Hij zei dat hij door mensen met stoelen werd belaagd. Hij liet zijn bijrijders uitstappen en reed door naar zijn vriendin in Cuijk. Onderweg gooide hij een tank lachgas weg in de Maas. Diezelfde avond hield politie Joep aan in Cuijk.

Oordeel

Het roekeloos rijgedrag van Joep rekent de rechtbank hem zwaar aan. "De gevolgen die dit ongeval voor de slachtoffers met zich mee hebben gebracht zijn groot. De slachtoffers hebben (zwaar) lichamelijk letsel opgelopen en zij kampen tot op de dag van vandaag nog met de gevolgen daarvan", stelt de rechtbank. "Bovendien heeft de verdachte door zijn handelen de slachtoffers niet alleen letsel toegebracht, maar door de plaats van het ongeval te verlaten, heeft hij zich volstrekt niet om de slachtoffers bekommerd, maar heeft hij zich uit de voeten gemaakt en enkel oog gehad voor zijn eigen belangen."